Οι ιερές σκήτες του Αγίου Όρους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι ιερές σκήτες του Αγίου Όρους

Μανόλης Γ. Βαρβούνης

Το ανά χείρας σας πόνημα, με φωτογραφικές αποτυπώσεις των Ιερών Σκητών της περιώνυμης χερσονήσου του Άθωνα, θα έλεγα ότι ήταν προ πολλού υπεσχημένο. Θα μπορούσα ίσως να ισχυρισθώ ότι παρουσιάστηκε ως το κλείσιμο μιας άτυπης φωτογραφικής εκκρεμότητας, που προήλθε από την ολοκλήρωση ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου πρώτου μέρους, που αφορούσε τις είκοσι Ιερές Μονές του Αγίου Ορους πριν από μερικά χρόνια. Πρόκειται για δυο ενότητες με σχετικά διαφορετικές παραμέτρους καλλιτεχνικής προσέγγισης, δράσης και αποτύπωσης. Έτσι, στις Ιερές Σκήτες, τους τεράστιους Μοναστικούς όγκους και τις πολυπληθείς σχετικά μοναχικές αδελφότητες των Μοναστηριών, διαδέχονται τα μικρότερα οικοδομικά συγκροτήματα (πλην των Ι. Σκητών του Αγίου Ανδρέα και του Προφήτη Ηλία τα οποία είναι τεράστια και επιβλητικά και δεν διαφέρουν από Μονές) και οι μικρότερες αδελφότητες μοναχών. Ακόμη, στις περισσότερες από αυτές αλλάζει προς το δυσχερέστερο ο βαθμός δυσκολίας στην προσβασιμότητα καθώς και το εύρος του πεδίου διερεύνησης και εντοπισμού στοιχείων φωτογραφικού ενδιαφέροντος χωρίς το τελευταίο να μειώνει την μεγαλοπρέπεια και το κάλλος αυτών των ιστορικών και ταπεινών εγκαθιδρυμάτων. Πάντως, η απαράμιλλη Αγιορείτικη φιλοξενία και προσήνεια είναι κι εδώ απόλυτα διαπιστωμένη. Μέσα στις σελίδες του λευκώματος φρόντισα όσο μπορούσα ώστε να κυριαρχήσουν οι αρχιτεκτονικές δομές των Ιερών Σκητών, οι περίτεχνοι τρούλοι που στεφανώνουν τον κεντρικό ναό της λατρείας -Κυριακό- τα επιβλητικά καμπαναριά με τις εύηχες καμπάνες, οι ιστορικές αγιογραφίες, τα ξωκλήσια, οι ανθισμένοι κήποι και όλα αυτά δοσμένα σε θαυμαστή συμμαχία με τα κορεσμένα χρώματα της πυκνής Αγιορείτικης φύσης. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Μανόλης Γ. Βαρβούνης

Μανόλης Γ. Βαρβούνης (Συγγραφέας)

Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991). Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μυτιληνός (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Μυτιληνός, γέννημα θρέμμα της Θάσου. Εξαίρετος μαθητής του Στάθη Ν. Κεκρίδη, στα χρόνια του Λυκείου, αγρότερα σπούδασε ηλεκτρονικός ραδιοηλεκτρολόγος. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Καβάλα, στην εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας από το 1988 και μέλος ενός αστέρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Αμερικής. Από το 1993 μέχρι το 2004 δραστηριοποιήθηκε έντονα στο παγκόσμιο στερέωμα μετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης και της ΟΥΝΕΣΚΟ, κατακτώντας περισσότερες από 150 διεθνείς αναρτήσεις, τιμητικούς επαίνους και μετάλλια. Για τη δραστηριότητα αυτή τιμήθηκε δύο φορές με τους τίτλους «Καλλιτέχνης της Ομοσπονδίας» το 2001 και «Εξοχότης της Ομοσπονδίας» το 2004. Με τα έργα του προβάλλει σε διάφορα μέρη κόσμου την Ελλάδα και τις ομορφιές της. Το Άγιον Όρος υπήρξε πάντοτε μία σημαντική επιλογή του, όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και πνευματική. Όμως η πρώτη επίσκεψη του, λόγω ανέλπιστων συγκυριών, βράδυνε πολύ. Πραγματοποιήθηκε μόλις το 1994, όταν ήδη είχε ωριμάσει ως άνθρωπος και ως φωτογράφος. Το «περιβόλι της Παναγίας» ο Γιώργος Μυτιληνός το επισκέπτεται τακτικά με διττή ιδιότητα. Του καλλιτέχνη φωτογράφου και του προσκυνητή. Αυτό, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται, του παρέχει πάντοτε πνευματικά εφόδια για την εκτέλεση μιας αρτιότερης φωτογραφικής αποτύπωσης. Τα αίτια παραμένουν ανεξάρτητα και ανεξήγητα. Ο Γιώργος Μυτιληνός ατενίζει το Άγιο Ορος ως τόπο ιδιόμορφο, ως τόπο μυστηρίου και αυστηρής άσκησης, ως τόπο έντονων πνευματικών αναζητήσεων. Εξάλλου αυτές οι αποδοχές αποτελούν το μέτρο και τον κανόνα για όλες τις κινήσεις και τα φωτογραφικά του εγχειρήματα. Στην περιώνυμη χερσόνησο ο καλλιτέχνης καταπιάνεται μόνο με την αποτύπωση εμφανώς προβεβλημένων και ευδιάκριτων στοιχείων του περιβάλλοντος. Τολμά και φωτογραφίζει εξίσου ασήμαντα πράγματα, τα οποία επιμελώς διερευνά και εντοπίζει μέσα στον απύθμενο αθωνικό πλούτο. Μάλιστα κατορθώνει να αναγάγει τα τελευταία σε κυρίαρχη θεματική μέσω των ευφυών συνθέσεων του, των χρωματικών τόνων, της αντίθεσης και φυσικά της άριστης αντίληψης του χωροχρόνου, στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα φωτογράφο με τεχνική και καλλιτεχνική πληρότητα αλλά και εκτελεστική δεινότητα. Στα δώδεκα χρόνια της περιπλάνησης του στους χώρους των ιερών σκητών κατάφερε να δημιουργήσει ένα ογκώδες φωτογραφικό αρχείο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
119
Διαστάσεις:
20x29
Βάρος:
0.552 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση