Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601610771
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να συγκεντρώσει τις σημαντικότερες πρωτογενείς πηγές, γραπτές και εικαστικές, που αφορούν τη ζωή των γυναικών στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, και να τις παρουσιάσει στα ιστορικά και πολιτισμικά τους συμφραζόμενα. Πρόκειται για την πρώτη συλλογή πηγών που, καθώς είναι δομημένη σε ένα χρονολογικό πλαίσιο, επιτρέπει την παρουσίαση των μεταβαλλόμενων ρόλων των γυναικών στη σωστή ιστορική τους ακολουθία. Είναι επίσης η πρώτη συλλογή πηγών στις κλασικές σπουδές που δίνει ίσο βάρος στις καλλιτεχνικές απεικονίσεις και στις γραπτές πηγές και δε χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες απλώς σε διακόσμηση όσων μας είναι ήδη γνωστά από τις γραπτές πηγές. [. . .]
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Sarah B. Pomeroy είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Hunter College και στο City University of New York Graduate Center.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Elaine Fantham κατέχει την έδρα Giger της Λατινικής Φιλολογίας και είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Princeton University.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Helene Peet Foley είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών (έδρα Olin) και πρόεδρος του Barnard College.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
H Natalie Boymel Kampen είναι καθηγήτρια Γυναικείων Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Barnard College.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Alan H. Shapiro είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο Johns Hopkins University.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Μπιργάλιας είναι δρ. αρχαίας ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας του Βασιλείου γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα. Από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά (D.E.A.) στο πανεπιστήμιο Paris III. Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: "Ο πορφυρός ήλιος του έρωτα και του θανάτου", Τέχνη και λόγος, 1987, "Άγουρος έρως", Τέχνη και λόγος, 1988, "Η κοιλάδα των νεκρών ερώτων", Πλέθρον, 1990, "΄Ερως ηλιότροπος", Πλέθρον, 1993, "Ο ποιητής του Abdeljebbar" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Πλέθρον, 1995, "Αγαύης έρως", Οδυσσέας, 1995, "Η φωνή του μανδραγόρα" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Οδυσσέας, 1997, "Έρως τριμαργικός", Πλέθρον, 1997, "΄Έρωτες γυρίνων και κρίνων" (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αγνώστου), Οδυσσέας, 1998, "Έρως παλίμψηστος", Το Ροδακιό, 1999, "Όρθρος αιώνος", Δυτικές Ινδίες, 2000, "Η μεταφυσική του έρωτα", Οδυσσέας, 2002, "Ερωτικά μοιρολόγια", Παρουσία, 2003, "Ερέτης Ιώδους", Δυτικές Ινδίες, 2004, το θεατρικό "Στον αστερισμό της Εκάτης", Δωδώνη, 1997, τη νουβέλα "Ο θάνατος του Ευριπίδη", Δωδώνη, 1999, καθώς και δοκίμια θεατρολογίας. Στα γαλλικά έχουν εκδοθεί τα έργα του "Le chant de la mandragore", La Bruyere, Paris, 1999, "Palmiers et mandragores", L΄ Harmattan, Paris, 1999, και στα αγγλικά το "Conspiracy in Algeria", Avon Books, London, 1999. Έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων σχετικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο.
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δάσκαλος τού ρέικι και εισηγητής μιας καινούργιας μεθόδου αρχαιολογικού ρέικι με τίτλο "Αφθονία Μπουρέικ - Bhureik Abundance" (κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Momentum).
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.konstantinosbouras.gr
Η Ελένη Γκαστή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κυρίως ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και το Βιργίλιο. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.