Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον υγειονομικό τομέα των χωρών μελών της
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον υγειονομικό τομέα των χωρών μελών της

Η περίπτωση της Ελλάδας

Χαράλαμπος Οικονόμου

Η πολιτική υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα έχει λάβει τον χαρακτήρα προσδιορισμού ελάχιστων κοινωνικών προδιαγραφών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της οικονομικής ολοκλήρωσης, χωρίς να συγκροτεί ξεχωριστό πεδίο συλλογικών κοινωνικών σχέσεων και διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας. Η διερεύνηση της κοινότητας με νέες χώρες θέτει ζητήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις επιπτώσεις στο μοντέλο των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μερών του τριπτύχου κοινωνία - υγεία - υπηρεσίες υγείας στα υφιστάμενα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Τα νέα κράτη-μέλη θα φέρουν μαζί τους διαφορετικές παραδόσεις οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης, διαφορετικό επίπεδο υγείας και διαφορετική οργάνωση των υπηρεσιών υγείας. Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η πολιτική υγείας της Κοινότητας εντοπίζονται πρώτον, στην ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών υγείας, δεύτερον, στη διασυνοριακή ροή των ασθενών και στην επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης υγείας και τρίτον, στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων και στους κινδύνους δημόσιας υγείας από την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Το αντικείμενο της μελέτης αυτής είναι η διαπραγμάτευση των πιο πάνω ζητημάτων από τη σκοπιά της Ελλάδας, με σκοπό τη διατύπωση προτάσεων για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής υγείας στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Τράντας (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Τράντας είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, ερευνητής στο ΙΣΤΑΜΕ και επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή. Έχει σπουδάσει στο Queens College του City University και έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο διατριβής "Το κράτος στη θεωρία και πράξη του ΠΑΣΟΚ". Έχει εκδοθεί η εργασία του "Πολιτική και οικονομία τη δεκαετία του ΄80. Ανταγωνισμός ή συμπληρωματικότητα κράτους και κεφαλαίου;", στο βιβλίο "Οικονομία και πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα". Έχει εργαστεί επί μακρόν ως στέλεχος στο χώρο των εκδόσεων βιβλίου. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής και ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Οι θεωρητικές του ενασχολήσεις προσεγγίζουν ζητήματα γεωγραφικών αναδιατάξεων και μεταλλαγών του κρατικού χώρου στο σύγχρονο καπιταλισμό.

Χαράλαμπος Οικονόμου (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το 1997 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής και της πολιτικής υγείας. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και στα αγγλικά για ζητήματα πολιτικής και συστημάτων υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
244
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.375 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση