Οι Έλληνες του Καΐρου
zoom in

Από τα μέσα του 19ου και μέχρι τα μισά του 20ού αιώνα οι Έλληνες του Καΐρου διέγραψαν μια πορεία συνεχούς προσπάθειας και ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η Αίγυπτος άνοιγε το δικό της δρόμο προς την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση. Στη διάρκεια αυτών των εκατό, περίπου, χρόνων και μέχρις ότου η ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος οδηγήσει στη μαζική έξοδο των ξένων από τη χώρα, η καϊρινή παροικία -η δεύτερη σε μέγεθος ελληνική παροικία της Αιγύπτου, μετά από αυτήν της Αλεξάνδρειας- δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στο χρηματοοικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και με τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, γύρω από την οποία ήταν συσπειρωμένη, ίδρυσε ναούς, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία καθώς και συλλόγους με πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση. Συνεχίζοντας την πολυετή της έρευνα του αιγυπτιώτη ελληνισμού, η ιστορικός, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, καταθέτει εδώ τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης, συστηματικής μελέτης γύρω από τη δημογραφική, την κοινωνική και την κοινοτική ζωή των Ελλήνων του Καΐρου. Εξετάζονται, από τη μια, οι συλλογικές νοοτροπίες και συμπεριφορές και, από την άλλη, η κοινοτική παιδεία, η πνευματική ζωή, οι μεγάλοι ευεργέτες και η οικονομική και κοινωνική ελίτ. Η συγγραφέας, τέλος, εστιάζει στην οικογένεια Κότσικα, ως υποδειγματική περίπτωση ευεργετικής λειτουργίας και κοινωνικής συνείδησης. Σήμερα η ελληνική παροικία του Καΐρου, αν και συρρικνωμένη, εξακολουθεί να δίνει το "παρών" στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη

Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη (Συγγραφέας)

Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι πτυχιούχος της Παντείου ΑΣΠΕ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας, ιστορικής δημογραφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-I- Σορβόννη και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει ιστορική δημογραφία, ιστορία των νοοτροπιών και τοπική αυτοδιοίκηση στο πολιτικό σύστημα. Έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στον ελληνισμό της Αιγύπτου, στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Αφρική και στο φαινόμενο του παροικιακού ευεργετισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αδαμαντίδου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Αδαμαντίδου γεννήθηκε στο Κάιρο, μαθήτευσε στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο και την Αμπέτειο Σχολή και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου. Στην Ελλάδα σταδιοδρόμησε στον περιοδικό Τύπο ως αρχισυντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης, με συντομότερες θητείες στη μετάφραση, τη γελοιογραφία και την επιμέλεια εκδόσεων. Μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη έρευνας και σύνταξης κειμένων για το δίγλωσσο λεύκωμα "Μίκης Θεοδωράκης: Οι αφίσες μου" (Εκδόσεις Κέρκυρα, 2007). Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1990 ασχο­λείται ποικιλόμορφα με την αιγυπτιώτικη ιστορία και έχει στο ενεργητικό της: τη συγγραφή των βιβλίων "Ελληνικός αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα" και "Ελληνικός περίπατος στο Κάιρο" (εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στις συλλογές της BritishLibrary και της LibraryofCongress), μελέτη για τον ζωγράφο Σταμάτη Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Princeton, http://libguides.princeton.edu/c.php?g=84432&p=541391), δημοσιεύσεις άρθρων, οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλίες με προβολή εικόνων για την παροικία και τις ελληνικές εκκλησίες Καΐρου, τον αιγυπτιώτικο Τύπο, τις ομοιότητες ελληνικού και αιγυπτιακού σινεμά. Οι πιο πάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της συνεργασίας της με -μεταξύ άλλων- τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου και τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής (ιδρυτικό μέλος των δύο τελευταίων). Ως φωτογράφος ελληνικών χώρων Καΐρου και Αλεξάνδρειας πραγματοποίησε την ατομική έκθεση PlacesoftheHeart (Κάιρο, 1998) και συμμετείχε στην έκθεση "Οι Έλληνες της Αιγύπτου: Η άλλη πλευρά της Μεσογείου" (Δήμος Αθηναίων, 2000). Έχει επίσης συστήσει ιστορικό φωτογραφικό αρχείο (σχολεία, επιχειρήσεις κ.ά.) και αρχείο προφορικής ιστορίας. Αυτόν τον καιρό ασχολείται με τη συγγραφή της ιστορίας του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου Καΐρου. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της Άγγελο Κουτρουμπάκη.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
349
Διαστάσεις:
22χ28
Βάρος:
1.565 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση