Το βιβλίο αναφέρεται στην κοινωνική ανισότητα και την κοινωνική διαφοροποίηση και αποτελεί το απόσταγμα των επιστημονικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διετούς Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογικών Σπουδών (1997-1999) του Τμήματος Εγκληματολογίας του Τομέα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Οι μελέτες και οι εμπειρικές προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον συλλογικό τόμο εκφράζουν τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στο Σεμινάριο για την κατανόηση των σύγχρονων σύνθετων κοινωνικών φαινομένων ή καταστάσεων με έμφαση στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που συνιστούν σύγχρονες εκδοχές των εγκληματολογικών όψεων των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, διεθνώς και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, τα κείμενα, πέρα από την ιδιαίτερη συναισθηματική αξία που έχουν για τους συγγραφείς τους, χαρακτηρίζονται και από ιδιάζουσα ιστορική αξία διότι προέκυψαν και διαμορφώθηκαν στη βάση μιας συνεχούς επιστημονικής επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (1997-1999) και συνεπώς αντανακλούν ή και αναπαράγουν τις κατευθύνσεις της επιστημονικής σκέψης και διαλογισμού κατά την περίοδο αυτή. Στις μελέτες του τόμου καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται να εντάσσεται στο αναλυτικό πλαίσιο των κυρίαρχων παραμέτρων του ζητήματος του κοινωνικού αποκλεισμού, οι δε προσπάθειες αποσαφήνισης των εγκληματολογικών όψεων του κοινωνικού αποκλεισμού φιλτράρονται μέσα από την αποσαφήνιση αυτού του ίδιου του ζητήματος του κοινωνικού αποκλεισμού τόσο στο επιστημολογικό πεδίο, όσο και στο μεθοδολογικό. Η διάρθρωση της ύλης του τόμου ακολούθησε τη διάρθρωση της ύλης του σεμιναρίου. Έτσι, οι μελέτες του πρώτου μέρους αφορούν γενικά το πεδίο των εγκληματολογικών όψεων του κοινωνικού αποκλεισμού, το δεύτερο μέρος αποτελείται από μελέτες ειδικών θεμάτων, ενώ στο τρίτο μέρος περιέχονται πρωτόλειες ερευνητικές προσπάθειες των συμμετεχόντων στο σεμινάριο που συμβάλλουν στη διεύρυνση της πρωτότυπης γνώσης μας για συγκεκριμένες όψεις του ζητήματος στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών του αιώνα που μόλις προσπεράσαμε.
Βασίλης Ν. Κουνέλης (Συγγραφέας)
Ο Βασίλης Ν. Κουνέλης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1964 και σπούδασε μουσική, νομικά και εγκληματολογία στην Αθήνα. Είναι μαχόμενος δικηγόρος και συμμετείχε ως συνήγορος σε σημαντικές δίκες, όπως στην υπόθεση της 17 Ν στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, κ.ά. Άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, τα περισσότερα από αυτά στην εφημερίδα Εποχή. Είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δ.Σ.Α., ενώ το 1998 ίδρυσε με άλλους πολίτες την περιβαλλοντική οργάνωση "Αεί Μαίναλον", την οποία και εκπροσωπεί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιωάννα Τσίγκανου (Επιμέλεια)
Η Ιωάννα Τσίγκανου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.