Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας

Charles Taylor

17.83€ -10% 16.05€
Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί εδώ είναι η ηθική δύναμη που εμφιλοχωρεί σε έννοιες όπως η πληρότητα του εαυτού. Θα ήταν παραπλανητικό να προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε μονάχα σαν μία μορφή εγωισμού ή ηθικής χαλάρωσης και αυταρέσκειας συγκριτικά μ΄ ένα αυστηρότερο και απαιτητικότερο παρελθόν [...] Δεν είναι απλώς ότι οι άνθρωποι θυσιάζουν τον έρωτα ή τη φροντίδα των παιδιών τους για να επιδοθούν στην καριέρα τους. Κάτι παρόμοιο ίσως να συνέβαινε πάντοτε. Η διαφορά είναι ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι καλούνται σήμερα να το κάνουν, νιώθουν υποχρεωμένοι να το κάνουν, νιώθουν ότι εάν δεν το κάνουν θα έχουν μια αποτυχημένη και ανολοκλήρωτη ζωή.

Νικόλαος Μ. Σκουτερόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε κλασσική φιλολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Gottingen και του Tubingen. Έχει δημοσιεύσει τρεις μελέτες για τους πλατωνικούς διαλόγους Λύσις, Ευθύφρων, Ευθύδημος και έχει μεταφράσει έργα των Nietzsche, Husserl, Windelband, κ.ά. Διδάσκει ιστορία της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γιώργος Ξηροπαΐδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).

Παύλος Καλλιγάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παύλος Καλλιγάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Είναι επίκουρος καθηγητής αρχαία φιλοσοφίας στον Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στέλιος Βιρβιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Charles Taylor

Charles Taylor (Συγγραφέας)

Ο Τσαρλς Τέιλορ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1931 στο Μόντρεαλ και σπούδασε στα πανεπιστήμια McGill και Οξφόρδης, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Το 1961 εξελέγη καθηγητής πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο McGill, όπου σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Ειδικός στο έργο του Hegel, από τους κυριότερους εκπροσώπους του κοινοτισμού, έγινε κυρίως γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με την αναγνώριση, την ηθική, την πολυπολιτισμικότητα και την έννοια της ταυτότητας. πολλαπλών ταυτοτήτων και ο ίδιος, Αγγλοκαναδός από τον πατέρα του, Γαλλοκαναδός από τη μητέρα του, ενεργός αριστερός πολίτης και πιστός καθολικός, με πολλαπλές επιρροές στο έργο του (Βιτγκενστάιν, Μερλώ-Ποντύ, Ντυρκέμ, Τοκβίλ, Σχολή της Φρανκφούρτης), ασχολήθηκε και εμπράκτως με το θέμα των πολιτισμικών διαφορών· έτσι, η κυβέρνηση του Κεμπέκ τού ανέθεσε τη συμπροεδρία, μαζί με τον ιστορικό Gerard Bouchard, της επιτροπής Commission de consultation sur les pratiques d’accommodement reliees aux differences culturelles. Παράλληλα, ασχολήθηκε συστηματικά με την πολιτική, ως μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, και συμμετείχε τέσσερις φορές ως υποψήφιος στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Πάγκαλος (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
252
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.306 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση