Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604234288
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Οδυσσέας δεν ήταν μετανάστης. Η μετανάστευση, δηλαδή η φυγή -μόνιμη ή προσωρινή-, και η διέλευση πολιτισμικών, κοινωνικών, πολιτικών συνόρων δεν είναι απλώς ζήτημα δίψας για το ταξίδι, τιμής, εκδίκησης ή ψυχικής αναζήτησης. Είναι όλα αυτά, όμως ήταν πολύ περισσότερο, τον 20ο αιώνα, οικονομική, πολιτική και κοινωνική πράξη. Από τη φύση της η μετανάστευση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και προκειμένου να αναζη-τηθούν τα αίτια και τα αποτελέσματά του, απαιτείται πολλαπλότητα οπτικών. Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα ζητήματα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της συγκριτικής ιστορίας. "Αφομοίωση", "ενσωμάτωση", "παράδοση", "νεωτερικότητα" είναι συγκριτικές έννοιες. Ακόμα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το πλεονέκτημα της ιστορικής σύγκρισης μεταναστευτικών εμπειριών, πολιτικών δράσεων και αποφάσεων από τη μια χώρα στην άλλη, βοηθά να υπερβούμε το έθνος κράτος και να ανακαλύψουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες των εμπειριών μέσα στο χώρο και το χρόνο. Εξετάζει τα οικονομικά της μετανάστευσης. Το ενδιαφέρον για τη μετανάστευση ως οικονομικό πόρο (για τα σε κρίση -εκτός των άλλων- συνταξιοδοτικά συστήματα των δυτικών χωρών) είναι αρκετά ισχυρό ώστε να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη λογική του φόβου με την οποία ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν στιγματίσει τους νεοεισελθόντες. Τέλος εξετάζει το φύλλο και τη διαδικασία της μετανάστευσης. Για πολύ καιρό αντιλαμβανόμασταν το μετανάστη αποκλειστικά ως άνδρα. Ωστόσο, η μετανάστρια θέτει υπό συζήτηση την έννοια της μετανάστευσης της εργατικής δύναμης και του εποικισμού. Μια έκδοση που εξετάζει με έγκυρο και συνοπτικό τρόπο ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Η Nancy L. Green έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1980 και doctorat d΄etat στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 7 (Univercite de Paris VII) το 1996. Ειδική στην ιστορία της μετανάστευσης, στις συγκριτικές μεθόδους και στη γαλλική και αμερικάνικη κοινωνική ιστορία, είναι καθηγήτρια (directrice d΄etudes) ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, όπου και είναι μέλος του Κέντρου Ιστορικών Ερευνών (Centre de Recherches Historiques).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα