Ντόρα:
Δεν υπάρχει τίποτα πέρα απ΄ το μίσος.
Καλιάγιεφ:
Υπάρχει η αγάπη...
Ντόρα:
...Η αγάπη δεν είναι αυτό που μας χρειάζεται.
Καλιάγιεφ:
Εσύ το λες αυτό; Ξέρω πως η καρδιά σου...
Ντόρα:
Υπάρχει πολύ αίμα, πολλή βία. Αυτοί που πραγματικά αγαπούν τη δικαιοσύνη, δεν έχουν δικαίωμα στην αγάπη. Στέκουν ορθοί, σαν κι εμάς, με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια καρφωμένα ολόισια μπροστά. Είναι καρδιές περήφανες, ανυπότακτες... Πώς να δεχτούνε την αγάπη, που δεν σ΄ αναγκάζει παρά να σκύβεις το κεφάλι;
Καλιάγιεφ:
Αγαπάμε όμως τον λαό μας.
Ντόρα:
Αλήθεια είναι. Γι΄ αυτούς η αγάπη μας δεν έχει όρια, μα κλείνει μέσα της τόσο πόνο. Ζούμε μακριά τους, χαμένοι στις σκέψεις μας, κλεισμένοι στα δωμάτια μας... Αυτοί όμως μας αγαπούν; Γνωρίζουν τον αγώνα μας; Ο λαός σωπαίνει, Γιάνεκ, και η σιωπή του είναι τόσο Βαθιά, τόσο απόκοσμη!
Καλιάγιεφ:
Μα αυτό δεν είν΄ η αγάπη; Να δίνεις τα πάντα, να θυσιάζεις τα πάντα χωρίς καμιά ελπίδα ανταπόδοσης;
O Αλμπέρ Καμύ (1913-1960), γάλλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, και δοκιμιογράφος, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1957. Γεννήθηκε στο Μοντοβί της Αλγερίας και πέθανε -σκοτώθηκε- στο Σανς της Γαλλίας, μαζί με τον εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ, σε τροχαίο δυστύχημα. Ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής, ηθοποιός και θεωρητικός, χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του "Ο Ξένος" και "Η Πανούκλα", όσο και στα θεατρικά του έργα "Καλιγούλας", "Οι δίκαιοι" αλλά και στα φιλοσοφικά του δοκίμια "Ο μύθος του Σισσύφου", "Ο επαναστατημένος άνθρωπος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα