Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603741459
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
...Η Βυζαντινή Άρτα αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανάδυσης μέσα από τα ερείπια του ένδοξου οικιστικού παρελθόντος (της Αμβρακίας και της Νικοπόλεως) της νέας ζωής.
Αυτό εκφράζεται με την εκμετάλλευση των αρχαίων οικοδομικών υλικών, ιδίως των αρχιτεκτονικών και γλυπτικών μελών, τα οποία ενσωματώνονται οργανικά στα νέα κτίσματα διατηρώντας όμως παράλληλα τη μορφολογική τους αυτοτέλεια.
Επίλεκτο και πλούσιο αρχιτεκτονικό υλικό βλέπουμε να χρησιμοποιείται με μια ιδιότυπη ευαισθησία σε αντίστοιχες θέσεις, με σεβασμό στις αξίες του αρχαίου, ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού παρελθόντος.
Ο 13ος και ο 14ος αιώνας δώρισαν στην Άρτα ορισμένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής.
Οι μικροί σε διαστάσεις βυζαντινοί ναοί της Άρτας αποτελούν μικρές κιβωτούς και διαχρονικά μουσεία της βυζαντινής παράδοσης, η οποία συνεχίζει να φωτίζει κα να επηρεάζει τον ιστορικό βίο του Δεσποτάτου, έτσι καθώς συμπληρώνεται με την παρουσία της παλαιολόγειας ζωγραφικής...
Ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., o Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ΄ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είχε ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έγραψε σχετικές μελέτες και είχε διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Είχε διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Είχε εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλίκα 92 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα