Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601629872
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ελληνική εξέγερση ενάντια στην τουρκική εξουσία στη δεκαετία του 1820 και η επακόλουθη εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού βασιλείου ήταν προάγγελοι μιας εποχής εθνικισμού στον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Από τις Μεγάλες Δυνάμεις, η Βρετανία έκτοτε διαδραμάτισε τον πλέον κρίσιμο ρόλο στους αγώνες για τη διεύρυνση των συνόρων της Ελλάδας πέραν της αρχικά περιορισμένης τους έκτασης. Μελετώντας την ένταξη των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, τη συχνά αιματηρή διαδικασία της Ένωσης της Κρήτης, την Ένωση των Δωδεκανήσων και τις ωδίνες της βρετανικής αποικιακής εξουσίας στην Κύπρο μέχρι την ανεξαρτησία του 1960, το βιβλίο αυτό εξετάζει συγκριτικά την ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη νεότερη ελληνική εμπειρία. Στην καρδιά της ανάλυσης βρίσκεται η διάδραση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν την πορεία διχασμένων νησιωτικών κοινωνιών. Ερευνώντας τα μοτίβα που ανακύπτουν, οι συγγραφείς προσφέρουν μια πρωτότυπη οπτική της πολιτικής και κοινωνικής μορφολογίας της Ανατολικής Μεσογείου. Αν και το βασικό πλαίσιο διαμορφώνεται από τις αγγλοελληνικές σχέσεις, η υφή των αγώνων τούτων καθιστά απαραίτητη επίσης την απόδοση προσοχής στην οθωμανική παρακμή και στη διαδοχή του οθωμανικού κράτους, στους ανταγωνισμούς μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, στον εθνοτικό και κοινωνικό κατακερματισμό, στην πρώιμη ιστορία των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών και στη διαδικασία της μεταπολεμικής αποαποικιοποίησης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
Η Νταϊάνα Μαρκίδη είναι ιστορικός. Mελετά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεταξύ πολλών άλλων ιστορικών μελετών, έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Cyprus 1957-1963: From Colonial Conflict to Constitutional Crisis", Minneapolis: MEEM, 2001, και μαζί με τον Robert Holland το βιβλίο "The British and The Hellenes: Struggles for Mastery in the Eastern Mediterranean 1864-1960", Oxford: Oxford University Press, 2006, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Runciman.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα