Οι Άραβες των βάλτων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι Άραβες των βάλτων

Wilfred Thesiger

""Οι Άραβες των βάλτων", που εκδόθηκαν το 1964, δεν ήταν το πρώτο βιβλίο του Θέσιγκερ. Προηγήθηκαν οι "Άμμοι της Αραβίας" το 1959, όπου και πάλι περιγράφεται ένα φυσικό και ανθρώπινο τοπίο που απειλείται με καταστροφή, καταστροφή την οποία επέφερε η εκμετάλλευση του πετρελαίου -αγωγοί, εγκαταστάσεις, δρόμοι που χάραξαν με βαθιές ουλές την έρημο, αυτοκίνητα που αντικατέστησαν τις καμήλες, η εξαφάνιση του βεδουίνου, ενός πανάρχαιου ανθρώπινου τύπου σε απόλυτη συμφωνία με το περιβάλλον του. Έτσι, και στα δύο του βιβλία ο Θέσιγκερ καταγράφει παραδείσους που υπήρξαν. Δεν νομίζω ότι ο συγγραφικός του στόχος ήταν αποκλειστικά "οικολογικός" -άλλωστε, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οικολογικός προβληματισμός, όπως τον εννοούμε σήμερα. Οπωσδήποτε είναι πρωτοπόρος σε μια οικολογική ανησυχία και προβλέπει επερχόμενα δεινά, αλλά πιστεύω ότι οι "Άραβες των βάλτων", όπως και οι "Άμμοι της Αραβίας", είναι κάτι περισσότερο από οικολογικές ελεγείες. Έχουν τη δύναμη, την πειστικότητα της λογοτεχνίας. Διαισθάνομαι ότι αυτή ενδεχομένως ήταν η βαθύτερη πρόθεση του Θέσιγκερ: να γράψει ένα βιβλίο που να εκφράζει έναν κόσμο, να μεταφέρει τις οικολογικές του ανησυχίες αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί το βιβλίο καθεαυτό κόσμο, πέραν της αναπαράστασης. Ήθελε προφανώς να γράψει ένα ωραίο βιβλίο, ένα "λογοτεχνικό" βιβλίο και το πέτυχε. Αυτό άλλωστε είναι τελικά η λογοτεχνία. Όταν η μορφή είναι κάτι σαν περιεχόμενο, ένα είδος περιεχομένου..." [...]

(από συνέντευξη του μεταφραστή Άρη Μπερλή στην Κατερίνα Ι. Ανέστη, στη σελίδα www.lexilogia.gr)

Άρης Μπερλής

Άρης Μπερλής (Μεταφραστής)

Ο Άρης Μπερλής (1944-2018) γεννήθηκε στην Πάτρα. Υπήρξε δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής λογοτεχνίας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, στα ελληνικά έργα των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζαίημς Τζόυς, Έμιλυ Μπροντέ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζόζεφ Κόνραντ, Κιάραν Κάρσον, Φλαν Ο΄ Μπράιαν, κ.ά. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα κριτικής της λογοτεχνίας. Διετέλεσε εκδότης του περιοδικού "Σπείρα" (1974-1980), καθώς και εκδότης βιβλίων (εκδ. οίκος "Κρύσταλλο", 1980-1993). Επίσης, δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, όπου διετέλεσε διευθυντής σπουδών του αγγλόφωνου τμήματος. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και αντιπρόεδρός της μεταξύ 2001-2003. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 28 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Wilfred Thesiger (Συγγραφέας)

Ο Sir Wilfred Patrick Thesiger (1910-2003) ήταν βρετανός εξερευνητής και ταξιδιωτικός συγγραφέας. Γιος βρετανού διπλωμάτη, γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και σπούδασε στην Οξφόρδη. Επέστρεψε στην Αφρική το 1930, για να παρευρεθεί στη στέψη του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, και στη συνέχεια το 1933, στο πλαίσιο μιας αποστολής της Royal Geographical Society για την εξερεύνηση του ποταμού Awash. Μετά το 1935 υπηρέτησε ως αξιωματικός στις -βρετανικές- ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμώντας τη στρατιά του Ρόμελ, κατά τον οποίο διακρίθηκε. Τα γνωστότερα ταξιδιωτικά βιβλία του γράφτηκαν μετά τον πόλεμο: "Arabian Sands", το 1959, σχετικά με τα ταξίδια του στην Αραβία μεταξύ 1945 και 1950 και τη ζωή των Βεδουίνων που έτειναν να χαθούν, και "The Marsh Arabs", 1964, για τη ζωή των Αράβων που ζούσαν στους βάλτους του νότιου Ιράκ. Έγραψε ακόμα τα βιβλία: "The Last Nomad", 1979, "The Life of My Choice", 1987, "My Kenya Days", 1994, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
403
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.555 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση