Οι Απόστολοι
zoom in
10.60€ -10% 9.54€

Ο Ernest Renan (1823-1892), γάλλος διανοητής, ασχολήθηκε με την ιστορία, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τη γλώσσα, τον πολιτικό στοχασμό και την αρχαιολογία. Αρχικά, σπούδασε σε διάφορα εκκλησιαστικά κολέγια  και ασπάστηκε το ιερατικό σχήμα το οποίο όμως εγκατέλειψε εξαιτίας των φιλελεύθερων ιδεών του.  Υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης, την ανοχή και την ανεξιθρησκία προκαλώντας το πνευματικό κατεστημένο της εποχής του.

     Το παρόν βιβλίο αποτελεί μέρος της προσπάθειάς του να καταγράψει την ιστορία των αρχών του Χριστιανισμού η οποία συμπληρώνεται με τα εξής: «Ο βίος του Ιησού» (1863), «Ο Απόστολος  Παύλος» (1869), «Ο Αντίχριστος» (1873), «Τα Ευαγγέλια» (1877), «Η Χριστιανική Εκκλησία» (1879), «Ο Μάρκος Αυρήλιος και το τέλος του αρχαίου κόσμου» (1882).

Στο «βίο του Ιησού» παρουσιάζει τον Χριστό ως άνθρωπο και όχι ως υιό του Θεού.Ο συγγραφέας  θεωρεί ότι η ζωή του Ιησού πρέπει να μελετηθεί σαν τη ζωή κάθε ιστορικού προσώπου και η Βίβλος πρέπει να υπόκειται στον ίδιο έλεγχο που  υπόκεινται όλα τα ιστορικά έγγραφα.

Ο δεύτερος τόμος της σειράς, οι Απόστολοι (1866), αποτελεί την ιστορική συνέχεια των γεγονότων μετά τον θάνατο του Χριστού. Ο Renan  περιγράφει την εξάπλωση του Χριστιανισμού από τους Αποστόλους σε όλη την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή, την τεκμηρίωση της Πεντηκοστής και τη δημιουργία των πρώτων Εκκλησιών. Η ανησυχία του για την κοινωνική ζωή, την αδελφοσύνη και την αναβίωση του δημοκρατικού κλίματος συνυπάρχει με τις  παραπάνω ιστορικές περιγραφές.

Οι τοποθετήσεις του παραμένουν επίκαιρες καθώς προώθησε τον επιστημονικό σκεπτικισμό σε κάθε αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε. Ενδεικτικά στην εισαγωγή ο συγγραφέας αναφέρει:

 «[…]Εις ιστορία, οία η παρούσα, ένθα το σύνολον μόνο είναι βέβαιον, πάσαι δε ή σχεδόν πάσαι αι λεπτομέρειαι υπόκεινται κατά το μάλλον και ήττον εις την αμφιβολίαν, ως εκ του μυθοπλαστικού περίπου χαρακτήρος των μαρτυριών, η εικασία είναι απαραίτητος. Ως προς τα εποχάς, περί ων ουδέν γινώσκομεν, η εικασία δεν χωρεί. […] Η συνείδησις του συγγραφέως δύναται να μένη ήσυχος, όταν παρουσιάζη ως βέβαιον ό,τι είναι βέβαιον, ως πιθανόν ό,τι είναι πιθανόν και ως ενδεχόμενον ό,τι είναι ενδεχόμενον. Εις τα σημεία όπου ο πους ολισθαίνει μεταξύ της ιστορίας και της μυθικής παραδόσεως δέον να επιδιώκεται το γενικόν αποτέλεσμα.»

Η μετάφραση του παρόντος (Αθήνα , 1913) ανήκει στον Χαράλαμπο  ή Μπάμπη Άννινο (Αργοστόλι 1852 - Αθήνα 1934) - ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο- ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνιδρυτής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, πρόεδρος των Εταιρείας Ελλήνων Δραματικών Συγγραφέων και συγγραφέας δημοφιλών θεατρικών έργων. Για τη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων τιμήθηκε  με βραβεία και διακρίσεις.

Μπάμπης Άννινος

Μπάμπης Άννινος (Μεταφραστής)

Ο Χαράλαμπος ή Μπάμπης Άννινος (Αργοστόλι 1852 - Αθήνα 1934) υπήρξε δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου και εργάστηκε αρχικά ως γραφέας στο τελωνείο μέχρι το 1870, όπου μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί ως υπογραμματέας στην Εισαγγελία Αθηνών και για να επιδοθεί στη λογοτεχνία. Την ίδια χρονιά θα τιμηθεί με εύφημο μνεία στο Βουτσιναίο διαγωνισμό για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Λυκαυγές". Αργότερα επιτυγχάνει θέση υπαλλήλου στο Προξενείο της Ρώμης και της Νάπολης. Τελικά επιστρέφει οριστικά στη Αθήνα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τη δημοσιογραφία το 1878. Από τότε έγραψε σε πολλές εφημερίδες ("Νεολόγος των Αθηνών", "Εφημερίδα") και συνεργάστηκε με περιοδικά έντυπα (φιλολογικό έντυπο Παρνασσού, Ασμοδαίος, Μηνιαία Εικονογραφημένη Ίρις) της εποχής και έγινε γνωστός με διάφορα ψευδώνυμα: Αββακούμ, Ηρώδης Αττικός, Στρεψιάδης, Ρακοσυλλέκτης, Τενεκές κ.α. Υπήρξε από τους ιδρυτές και μόνιμους συντάκτες της εφημερίδας "Το Άστυ" και αρχισυντάκτης της "Καθημερινής". Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τη μετάφραση, την ιστοριογραφία και το δοκιμίο, ενώ έγινε ευρύτατα γνωστός για τα εύθυμα θεατρικά του έργα. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι ότι το μονόπρακτο έργο του "Ζητείται υπηρέτης" επιλέχθηκε για την πρεμιέρα του Βασιλικού Θεάτρου το 1901. Επίσης, χάρη στην κωμική φλέβα του και τα αστεία λογοπαίγνιά του, διακρίθηκε στην συγγραφή επιθεώρησης: τα Παναθήναια (1907) (μουσική Θ. Σακελλαρίδη), σε συνεργασία με τον Γεώργιο Τσοκόπουλο, είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε οδήγησε τους συγγραφείς στη δημιουργία των Νέων Παναθηναίων και σε μία μόνιμη συνεργασία (με την μετέπειτα προσθήκη στην ομάδα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου). Ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνιδρυτής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, πρόεδρος των Εταιρείας Ελλήνων Δραματικών Συγγραφέων και συγγραφέας δημοφιλών θεατρικών έργων, ο πολυγραφότατος Άννινος τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων με βραβεία και διακρίσεις: παράσημο του Σωτήρος (1889), Χρυσούν Αριστείο των Γραμμάτων και Τεχνών (1914), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1925).


Ernest Renan (Συγγραφέας)

Γάλλος ιστορικός και φιλόλογος, συγγραφέας με μεγάλη γλαφυρότητα και θαυμαστή δύναμη (1823-1892). Έγραψε: "Οι αρχές του Χριστιανισμού", "Ο βίος του Ιησού", "Οι Απόστολοι", "Ο Παύλος", "Ο Αντίχριστος", "Τα Ευαγγέλια και η Β΄ χριστιανική γενεά", "Η χριστιανική Εκκλησία", "Ο Μάρκος Αυρήλιος", "Το τέλος του αρχαίου κόσμου", "Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη" κ.ά. Η κόρη του παντρεύτηκε το Γιάννη Ψυχάρη, του οποίου ο γιος πήρε το όνομα του παππού του (Ερνέστος).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.455 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση