Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789609964104
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ (1978). Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα (1983). Έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στην Κοινωνική Θεωρία (Paris-I, Sorbonne, 1985). Είναι διδάκτωρ του Τομέα ΑΚΕΔ της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.
Βιβλία του:
- "Χώρος και Μνήμη, Θεσσαλονίκη 15ος -20ός αι. Από τις παραδοσιακές κοινότητες στην αστική νεοτερικότητα". (University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008)
- "Πολίτης και Κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέγγιση στα υπερεθνικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής πολιτιότητας", Παπαζήση, Αθήνα 2005.
- "Η ερωτική αναισθησία των αχινών", Μπαρτζουλιάνος, Αθήνα 2006.
- "Το καλοκαιρινό αλφαβητάρι της Κρήτης", Στιγμές magazine, Ηράκλειο 1997 και στην ιστοθέση http://stigmes.gr/gr/grpages/articles/alfavita.htm
- Συμμετέχει ως συγγραφέας με το διήγημα "Έξι Ώρες" στο συλλογικό τόμο "Το Χαλάνδρι που γνώρισα", Ευριπίδης, Αθήνα, 2005.
Έχει μεταφράσει:
- "The New House Book" (Σύγχρονη κατοικία) του Τέρενς Κόνραν (Μαλλιάρης Παιδεία, 1987).
- Κόμικς Bod et Bobette, Jerome (εκδόσεις Libris, 1985).
- Θεατρικά μονόπρακτα του Ζωρζ Φεντώ, που έχουν ανεβεί το 1993 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου, με τίτλο "Συζυγικές Απιστίες",
- "Minidictionary of Physics Oxford U. P" (Λεξικό Όρων Φυσικής) (Μαλλιάρης Παιδεία, 1991).
- "Η επιστροφή του Νετσάγιεφ" του Χόρχε Σεμπρούν (Εξάντας, 1992).
- "Έκπτωτοι Άγγελοι" του Ρόμπερτσον Ντέιβις (Κριτική, 1991).
- "Οι Ευρωπαϊκές Επαναστάσεις 1492-1992" του Τσαρλς Τίλλυ (Ελληνικά Γράμματα, 1999).
- "Σαμπάνια για την Φέιθ Άσερ" του Ρεξ Στάουτ (Καστανιώτης, 2000).
- "Το Φάντασμα της Ανίλ" του Μάικλ Οντάατζι (Καστανιώτης, 2001).
- "Η Μεγαλομανία του Φρόιντ" του Ίσραελ Ρόζενφιλντ (Καστανιώτης, 2002).
- "Ο θεός που χορεύει" του Μάσιμο Κατσάρι (Καστανιώτης, 2004).
- "The Rise of Western Christendom" του Πήτερ Μπράουν (υπό έκδοση από τα Ελληνικά Γράμματα με τίτλο "Ο Εκχριστιανισμός της Ευρώπης").
- "Τα Εργαλεία του Φιλοσόφου" των Π. Φοσλ, Τζ. Μπιαγκίνι, σπουδαστικό σύγγραμμα εισαγωγής στην Γνωσιοθεωρία, (Καστανιώτης 2005).
- "Το πάρκο" του Φιλίπ Σολέρς, μτφρ.- εισ-. επιμ., (Χαραμάδα, Πάτρα, 2008)
- "Έννοιες και Μέθοδοι στην Ηθική Φιλοσοφία", των Π. Φοσλ, Τζ. Μπιαγκίνι, (υπό έκδοση,Καστανιώτη)
- "Δημοκρατία", του Τσαρλς Τίλλυ, (υπό έκδοση, Gutenberg)
Επίσης έχει κάνει παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων στην Αθήνα και στην επαρχία. Δημοσιεύει κριτικά σχόλια για νέες εκδόσεις (στο περιοδικό "Εντευκτήριο", παλαιότερα στο "Διαβάζω" και στο "Δέντρο" κ.ά).
Έχει διδάξει σε ιδιωτικό κολέγιο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει αρθρογραφήσει στα περιοδικά "Αντί", "Άρδην", "Νέμεσις" και στην εφημερίδα "Μακεδονία".
Είχε εργασθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Σύμβουλος Εκδόσεων της Πρυτανείας για την δημιουργία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων ΕΜΠ (1996-2000).
Έχει υπηρετήσει ως προϊστάμενος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διαμεσολάβησης (2001-2006).
Είναι ερευνητής με καθήκοντα διδασκαλίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006-).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Άρης Κουτούγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Το 1968 διέκοψε τις σπουδές του στα οικονομικά και συνέχισε στην Αγγλία και στον Καναδά εστιάζοντας σταδιακά στη Φιλοσοφία. Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε διδακτικά και ερευνητικά με τη Φιλοσοφία της Επιστήμης. Το 1983 ολοκλήρωσε τη διατριβή του με τον καθηγητή Ν. Αυγελή και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης. Αμέσως η διατριβή του εξεδόθη ως βιβλίο με τίτλο "Η σύγκρουση επιστήμης και επιστημολογίας" (εκδ. Σύγχρονα Θέματα). Ταυτόχρονα ανέλαβε διδακτικά καθήκοντα στο ΕΜΠ εγκαινιάζοντας, με τους Κ. Γαβρόγλου, Α. Μπαλτά και Π. Νικολακόπουλο, τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι καθηγητής Αναλυτικής Φιλοσοφίας, Γλωσσολογίας και Ηθικής του τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Τον Οκτώβριο του 1982 ίδρυσε μαζί με άλλους την τριμηνιαία επιθεώρηση οικονομικής και πολιτικής θεωρίας "Θέσεις", στην οποία μέχρι σήμερα είναι διευθυντής. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 άρθρων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Πέραν της ελληνικής, τα κείμενά του έχουν κυκλοφορήσει στην αγγλική, γερμανική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και τουρκική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (πρ. Γενικού Τμήματος) του ΕΜΠ. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, ως απόρροια της λεγόμενης Γαλλικής Σχολής Επιστημολογίας (Μπασελάρ, Canguilhem, Κοϋρέ, Cavailles), καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, με βάση τη σκέψη των K. Popper, T.S. Kuhn, I. Lakatos, P. Feyerabend, L. Laudan, κ.ά. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης, με βάση το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν, κ.ά.Το 2002 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του "Αντικείμενα και όψεις εαυτού" (εκδ. Εστία). Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -υπήρξε μεταξύ εκείνων οι οποίοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος- και πρόεδρος του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς".
Διετέλεσε βουλευτής της περιφέρειας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και Πολιτισμού & Αθλητισμού (Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βασίλης Καρασμάνης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ειδικεύεται στην αρχαία φιλοσοφία, στην αρχαία επιστήμη και στην ιστορία και φιλοσοφία της τεχνολογίας.
Έχει δημοσιεύσει 50 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί (ή συνεπιμεληθεί) οκτώ τόμους με συλλογές άρθρων, δύο εκ των οποίων από το Oxford University Press και έναν από το Cambridge University Press.
Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Εδιμβούργο, Βενετία, Πρίνστον, Παρίσι, Βερολίνο κ.ά.). Πολλοί ξένοι σημαντικοί φιλόσοφοι έχουν αναφερθεί στο έργο του.
Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1994-2004), Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011-2012), Πρόεδρος της European Society for Ancient Philosophy (1997-2010) και Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σήλια Νικολαΐδου ήταν Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ. , στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, στο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και, από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2017 δίδαξε Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Από την 1η Μαρτίου 2018 διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Τμήματος. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο αναπτύσσεται στο πεδίο της νεότερης και σύγχρονης, αλλά και της αρχαίας ελληνικής Πολιτικής Φιλοσοφίας, καθώς και της Θεωρίας της Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Πολίτης". Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Αξιολογικά" και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000, είναι τακτικός συνεργάτης-αρθογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας "Η Αυγή". Αυτοτελείς μονογραφίες: "Le conflit de la modernite: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Septentrion Presses Universitaires", Villeneuve d΄ Asq, 2001 (διδακτορική διατριβή). "Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία", Εστία, Αθήνα 2003. "Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία", Πόλις, Αθήνα 2008. "Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των "Πολιτικών" του Αριστοτέλη", Πόλις, Αθήνα 2016. "Η πολιτική στον "Πολιτικό" του Πλάτωνα", Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 2016.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πέτρος Στεφανέας σπούδασε μαθηματικά, λογική και πληροφορική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Οξφόρδης και στο ΕΜΠ. Ασχολείται ερευνητικά με τη λογική και τις τυπικές μεθόδους στην πληροφορική, καθώς και με τη φιλοσοφία της πληροφορικής. Διδάσκει στο ΕΜΠ.
Ποιητικές συλλογές:
"Σημείων στιγμιότυπα" (Γαβριηλίδης, 2003)
"Η παραλία της Καλαμάτας" (Το Ροδακιό, 2009)
"Το ψυγείο μας" (Το Ροδακιό, 2012)
"Μηχανισμοί Αντικυθήρων" (Το Ροδακιό, 2015)
Μεταφρασμένες ποιητικές συλλογές:
στα γαλλικά
"Promeneurs sur le plage de Kalamata" (L΄Harmattan, 2010)
στα ισπανικά
"Nuestra Nevera" (Ed. Sloper, 2015)
Μυθιστόρημα:
"Livewire: Η ευαγής επανόρθωση" (Γαβριηλίδης, 2006)
ηλεκτρονική συνσυγγραφή με Ρ. Οιχαλιώτη
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρίνα Πανταζίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Έχει πολυετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής γεωτεχνικής, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς χαρακτηρισμού και αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αριθμητική και φυσική προσομοίωση της κίνησης στο υπέδαφος οργανικών ρύπων που δεν αναμειγνύονται με το νερό, λήψη αποφάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διδακτική της επιστήμης του μηχανικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών με κατεύθυνση την Πολιτική Θεωρία. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Ιστορία και Θεωρία Γνώσης στο International School of Athens.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αριστείδης Αραγεώργης (1961-2018) ήταν επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας των φυσικών και μαθηματικών επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1986. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1995 (τίτλος διατριβής: "Fields, Particles, and Curvature: Foundations and Philosophical Aspects of Quantum Field Theory in Curved Spacetime"). Παράλληλα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1993. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα ανήκαν στις περιοχές της φιλοσοφίας των επιστημών, της λογικής, της μεταφυσικής και της γνωσιολογίας -με εξειδίκευση στη φιλοσοφία της φυσικής, τη φιλοσοφία των μαθηματικών και τη μεθοδολογία των φυσικών επιστημών. Οι πανεπιστημιακές παραδόσεις του Λογικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εκδόθηκαν με τίτλο: "Εισαγωγή στη Λογική: Βασικές έννοιες, στοιχεία προτασιακού και πρωτοβάθμιου κατηγορηματικού λογισμού" (Πάτρα: Εκτυπωτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 2001). Δίδαξε, επίσης, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς και, σε εκλαϊκευμένη βάση, στον ανοικτό κύκλο μαθημάτων ιστορίας και φιλοσοφίας του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου "Λαμπηδόνα", στον Βύρωνα. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της European Philosophy of Science Association και της Philosophy of Science Association, καθώς και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων" (και, αργότερα, διευθυντής του) και "Cogito". Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 8 Αυγούστου 2018, μία μέρα πριν από τα 57α γενέθλιά του, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα