Με λένε Νικόλα και είμαι στα δεκατέσσερα. Κρατώ στα χέρια μου ένα σχολικό τετράδιο και προσπαθώ να βρω την αρχή, τα πρώτα λόγια, για να γράψω την ιστορία του Μπίλμπο. Αναρωτιέμαι αν θα τα καταφέρω. Στο βάθος, είναι μια ιστορία της δικής μου ζωής. Κι έχω ανάγκη να τη γράψω. Να τη μοιραστώ μαζί σας. Και δεν κρατιέμαι, θέλω να αρχίσω. Να πω γρήγορα όσα πρέπει, όσα είναι απαραίτητα για να φτάσω εκεί. Εκεί, βαθιά, στην καρδιά των γεγονότων, εκεί, στην καρδιά του κόσμου. Γιατί, λέω, μπορεί και να υπάρχει αυτή η μεγάλη καρδιά που ο χτύπος της μοιράζεται σε όλα τα πλάσματα. Μπορεί όλοι εμείς να είμαστε ενωμένοι με τον χτύπο αυτής της μεγάλης καρδιάς του κόσμου. Και αρχίζω.
Μια ιστορία τρυφερή και αληθινή. Μια ιστορία που μπήκε αιφνίδια στη ζωή μου και άνοιξε δρόμους πάμφωτους όχι μόνο στη σκέψη του έφηβου ήρωά μου, αλλά και σ’ εμένα την ίδια, έτσι που να αναζητώ κι εγώ το θαύμα και τη μαγεία που κρύβουν κάποια απρόσμενα γεγονότα.
Άφησα τον μικρό Νικόλα να αφηγηθεί ο ίδιος την ιστορία αυτή, έτσι απλά, όπως την έζησε με τον Μπίλμπο ή Μεσανυχτούλη, το μικρό θαυματουργό κουτάβι που ένα χειμωνιάτικο βράδυ το βρήκαν να κλαίει πάνω σ’ έναν μαντρότοιχο.
H Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου γεννήθηκε στη Mύρινα Λήμνου. Eίναι πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Kυβέρνησης, σπούδασε θέατρο. Έχει εκδώσει 37 βιβλία - ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμιο. Eπίσης, έχει γράψει θέατρο. Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Bιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά, σουηδικά και αγγλικά, και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια της Eλλάδας και του εξωτερικού. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Tου Iδρύματος Oυράνη, 1995, για το μυθιστόρημα "Mε τη Λάμπα Θυέλλης", Tης Aκαδημίας Aθηνών, 1987, για το μυθιστόρημα "H Mαρούλα της Λήμνου", Tης Oμάδας των Δώδεκα, 1996, για το σύνολο του έργου της. Η ποιητική της συλλογή "Μυστικό Πέρασμα" προτάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για το Αριστείο της Ευρώπης το 1991. Το μυθιστόρημα της "Με τη λάμπα θυέλλης" τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Συνεργάζεται με ημερήσιες εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών, αρχικά σχέδιο, κατόπιν ζωγραφική, φρέσκο και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πέντε χρόνια δίδασκε ζωγραφική και χαρακτική σε ομάδες παιδιών του δημοτικού. Έχει εικονογραφήσει ως τώρα πάνω από είκοσι βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1995-2005), με το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε Αραβικού Κόσμου (1998), πήρε τη χρυσή πένα στην Μπιενάλε Εικονογράφησης Βελιγραδίου (2005), έχει αποσπάσει πλακέτα εικονογράφησης στην Μπιενάλε της Μπρατισλάβα (2001) και το πρώτο βραβείο στη Βαλκανική Τριενάλε Ex-libris του Βελιγραδίου (2002). Το 2004 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Το 2007 πήρε το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" και το βραβείο εικονογράφησης ΕΒΓΕ. Είναι υποψήφια βραβείου Astrid Lindgren για το 2008.