Η έννοια του χρόνου είναι μια διαθεματική έννοια. Δεν υπάρχει περιοχή της ανθρώπινης γνώσης και δραστηριότητας η οποία να μην ασχολείται με το χρόνο.
Το βιβλίο που έγραψα ασχολείται με τα ερωτήματα τα οποία μπορεί να έχει κανείς σχετικά με το χρόνο. Ως βάση για την ταξινόμηση του υλικού αποτελεί η ταξινόμηση της γνώσης, όπως παρέχεται στο Ελληνικό δευτεροβάθμιο σχολείο. Μια ταξινόμηση κλασική, γενικά αποδεκτή.
Η βιβλιογραφία σχετικά με το χρόνο είναι τεράστια. Το έργο μου αποτελεί μια σύνοψη. Αν ήθελα να γράψω ένα πλήρες βιβλίο για το χρόνο, θα είχε έκταση μερικές χιλιάδες σελίδες. Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία από βιβλία και ιστοσελίδες.
Το βιβλίο ξεκινά με μια γενική θεώρηση για το χρόνο. Συνεχίζει με τις προσπάθειες για τον ορισμό του χρόνου από τη φιλοσοφία και της επιστήμες ανά τους αιώνες. Το επόμενο κεφάλαιο ασχολείται με την ιστορία της μέτρησης του χρόνου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Μια ιστορία η οποία ακολουθεί την αντίληψη τιυν ανθρώπων για τον κόσμο και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επειδή ο χρόνος δεν είναι άμεσα αντιληπτός από τους ανθρώπους, το επόμενο κεφάλαιο, ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο και ακολούθως το χρόνο. Είναι ένα κεφάλαιο ψυχολογίας και νευροφυσιολογίας.
Το κεφάλαιο που ακολουθεί ασχολείται με τη ανάπτυξη της έννοιας του χρόνου στο παιδί και ασχολείται με την προσχολική ηλικία και το πρωτοβάθμιο σχολείο.
Στη συνέχεια η ταξινόμηση των επιστημών μας οδηγεί σε δυο κεφάλαια. Ένα αφιερωμένο στις λεγόμενες θετικές επιστήμες και το άλλο στους υπόλοιπους τομείς της γνώσης.
Ένας σύντομος επίλογος συνοψίζει τα προηγούμενα. Το βιβλίο συμπληρώνεται από έναν αριθμό παραρτημάτων. [...] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)