Αυτό το βιβλίο μου είναι από τα "καλά" μου βιβλία που έχω γράψει ανάμεσα σε σαράντα.
Πρόκειται για "τριλογία" ιστορίας-ψυχολογίας-πολιτικής-, που αφορά γενικά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά, τις αντιδράσεις, την ψυχολογία και το συναισθηματιμό.
Βέβαια, όπως σε ολόκληρο το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο, πρόκειται ουσιαστικά για μια "επιστημονική ανθρωπολογία".
Ο άνθρωπος -σαν χαρακτήρας- διαμορφώνεται πάνω στα σταθερά δομικά στοιχεία του νευρικού του συστήματος, που όμως, πάνω σ΄ αυτή τη βάση, επιδρά το ιστορικό, το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η κάθε ξεχωριστή βιογραφία, με συγκεκριμένα για τον καθένα δικά του βιώματα.
Στην Ελλάδα, σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, πέρασμα πολλών πολιτισμών, με ένα ιστορικό παρελθόν κατακτήσεων και επιβουλών -μέχρι και σήμερα ακόμη- σε ένα χώρο γεωγραφικό που βρέχεται από θάλασσα, λουσμένο στον ήλιο, με ένα κλίμα ήπιο, με εκτεταμένα παράλια και πολλά νησιά, διαμορφώνεται ένας χαρακτήρας: σε ετοιμότητα για απότομες εναλλαγές -με αστάθεια- με συναισθηματισμό χωρίς βάθος και σταθερότητα.
Πρόκειται, τελικά, για ένα λαό που άντεξε -και αντέχει- στις περιπέτειες της ιστορίας, της πολιτικής, των πολέμων, με μια παρακαταθήκη ενός λαμπρού πολιτισμού. Όλα τα παραπάνω, δίνονται με σαφήνεια, σε ανεξάρτητα δοκίμια, που αποτελούν μαζί μια συνθετική έρευνα πολύ δύσκολη. Όσο δύσκολος είναι και ο χαρακτήρας μας. Που χρειάζεται -ίσως- μια πολύχρονη και πολυεπίπεδη "ιστορική ψυχανάλυση", για να μπορεί να γίνει κατανοητός σε όλο του το βάθος και την έκτασή του...
Δρ. Γιάννης Γ. Γαλανός
Γιάννης Γ. Γαλανός (Συγγραφέας)
Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νοσοκομείο των Παρισίων Saint-Anne, με πρόσκληση του διάσημου Γάλλου Henrie Ey το 1959. Διέκοψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για πολιτικούς λόγους. Έγραψε 32 βιβλία ψυχολογίας και 4 ψυχολογικά μυθιστορήματα, έχουν εκδοθεί 26 και αναμένονται τα υπόλοιπα. Το 1943-45 πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και ήταν μέλος του προεδρείου της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης. Το 1942-52 ήταν εξόριστος στη Φολέγανδρο, Ικαρία, Μακρόνησο. Το 1959-99 δούλεψε σαν ψυχίατρος. Εφάρμοσε τον ιστορικό-διαλεκτικό υλισμό στην ψυχολογία-ψυχοπαθολογία. Ήταν υπεύθυνος, Απρίλιος 1993-95, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης, και έκανε 100 εκπομπές μιας ώρας, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ψυχολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα