Ο τύπος στη Σάμο. Αναπαραστάσεις της τοπικής κοινωνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τύπος στη Σάμο. Αναπαραστάσεις της τοπικής κοινωνίας

19ος-20ος αιώνας. Πρακτικά συνεδρίου: Σάμος 9-10 Νοεμβρίου 2001

Συλλογικό έργο

[...] Το πλήθος των σαμιακών εφημερίδων και περιοδικών που φυλάσσονται στα ΓΑΚ και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, η ύπαρξη αρκετών σπάνιων φύλλων εφημερίδων σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και η επιθυμία πολλών ερευνητών να αντλήσουν στοιχεία από τον τοπικό τύπο υπήρξαν τα βασικά κίνητρα για την οργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου. [...] Εξετάζονται οι πολιτικές τάσεις των εφημερίδων τόσο κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας όσο και μετά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα στη διάρκεια του μεσοπολέμου, η προσέγγιση μεγάλων αλλά και μικρών γεγονότων, οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές παρεκκλίσεις και άλλα. Μια δεύτερη ενότητα αφορά τον τύπο, ελεύθερο και παράνομο στη διάρκεια της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Άλλες εισηγήσεις ερευνούν τοπικές και ιδεολογικές ιδιαιτερότητες που εκφράστηκαν έστω και διαθλασμένες μέσα από τις στήλες των εφημερίδων, ενώ άλλες ασχολήθηκαν με τη σάτιρα, το χρονογράφημα, αλλά και τις λαογραφικές πληροφορίες που εμπεριέχονται στα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Τα θέματα για τη μελέτη του τοπικού τύπου φυσικά δεν εξαντλούνται σ΄ ένα συνέδριο. Υπήρξε μια αρχή, τέθηκαν ερωτήματα, αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός που θα οδηγήσει, πιστεύω, σε νέες έρευνες και μελέτες με βάση το υλικό που διασώζει ο τοπικός τύπος. [...] (από τον πρόλογο: Χρίστος Λάνδρος)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκία Δρούλια

Λουκία Δρούλια (Εισηγητής)

Η Λουκία Δρούλια, απόγονος της παλιάς οικογένειας πολιτικών των Ζαΐμη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Σορβόννη, με θέμα τα φιλελληνικά κείμενα στην περίοδο του Αγώνα. Ερευνήτρια από το 1960 στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ), του οποίου διετέλεσε διευθύντρια (1981-1996). Δίδαξε αρχειονομία και ιστορία της γραφής στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων (ΧΕΝ) Αθηνών και νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1987). Είχε συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ήταν υπεύθυνη σε ερευνητικά προγράμματα. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και την παιδεία στην περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού και στον 19ο αι., το κίνημα του φιλελληνισμού στον 19ο αι., την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και των ελληνικών βιβλιοθηκών (15ος-20ός αι.), την ξενόγλωσση περιηγητική λογοτεχνία στη ΝΑ Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο (15ος-19ος αι.), την ιστορία του ελληνικού Τύπου (1784-20ός αι.). Έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2019.

Κώστας Ι. Καλατζής

Κώστας Ι. Καλατζής (Εισηγητής)

Ο Κώστας Ι. Καλατζής γεννήθηκε στο Warren Ohio U.S.A. Ο πατέρας του, Σαμιώτης μετανάστης, ήταν εργάτης στο χαλυβουργείο Trombol Steel. Η μητέρα του ήταν ηθοποιός στον οικογενειακό θίασο του Αλέξανδρου Παρίση -η ξακουστότερη "Γκόλφω" και "Εσμέ η Τουρκοπούλα" της Ανατολικής Ακτής. Ο Κώστας Ι. Καλατζής δεν έμεινε πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες· δεν πρόλαβε να μπολιαστεί με το American dream. Ήρθε στην Ελλάδα νωρίς. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο στο Καρλόβασι, στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο στο Βαθύ, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γιατρός στην Αθήνα. Στα γράμματα από το 1950. Το μυθιστόρημά του "Η ασημόπετρα" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το "Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη". Η συλλογή διηγημάτων του "Το ταμπάκικο" πήρε το Κρατικό Βραβείο.

Γιώργος Βοϊκλής (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Βοϊκλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1945 και ζει στην Αθήνα από το 1958. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο και έκανε σπουδές κινηματογράφου. Δούλεψε σε δεκάδες, χειρωνακτικά κυρίως, επαγγέλματα και, από το 1987, εργάζεται ως δημοσιογράφος. Από το 1963 μετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία του για νέους, στα οποία συνδιάζει την προσωπική εμπειρία με τα κοινωνικά ντοκουμέντα.

Στάθης Ν. Κεκρίδης (Εισηγητής)

Ο Στάθης Κεκρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε τις στοιχειώδεις και γυμνασιακές σπουδές του. Το 1960 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 διορίσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπηρέτησε επί εικοσιπενταετία ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Το 1989 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας). Το 1991 εκλέχθηκε Λέκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης /τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας, με γνωστικό αντικείμενο "Πνευματικός βίος και πολιτισμός των Βαλκανικών λαών κατά την τουρκοκρατία". Το 1997, στα πλαίσια εκπαιδευτικής άδειας, πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα σε αρχεία (Κρατικά, της Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας) και βιβλιοθήκες (Εθνική "Κύριλλος-Μεθόδιος", Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Ακαδημίας) της Βουλγαρίας. Το 1999 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δ.Π. Θράκης όπου δίδαξε "Ιστορία των Βαλκανικών Λαών" και "Ιστορία του Ισλαμικού Κόσμου". Το 2002 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων χωρών του ίδιου Πανεπιστημίου, για το γνωστικό αντικείμενο "Πολιτισμός των Παρευξεινίων λαών κατά τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή". Έχει συγγράψει, στα ελληνικά, αγγλικά και σερβικά, περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες, μετέσχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ πήρε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα ως μέλος ερευνητικής ομάδας και ως επιστημονικώς υπεύθυνος.

Μανόλης Α. Βουρλιώτης (Εισηγητής)


Χρίστος Λάνδρος (Εισηγητής)


Μανόλης Γ. Σέργης (Εισηγητής)

O Μανόλης Γ. Σέργης γεννήθηκε στη Νάξο το 1957. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-79) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Επί 23 έτη εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια λύκεια της Δυτικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με αντίστοιχες πρωτότυπες εισηγήσεις, λαογραφικού περιεχομένου. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων.

Νίκος Νόου (Εισηγητής)


Αλεξάνδρα Σφοίνη (Εισηγητής)


Γιούλα Κουτσοπανάγου (Εισηγητής)


Μαρία Καββαδία - Βοϊκλή (Εισηγητής)


Στρατής Βασίλενας (Εισηγητής)


Βαγγέλης Δημητριάδης (Εισηγητής)

Γεννήθηκε και ζει στο Πυθαγόρειο Σάμου. Εργάστηκε στη γενική εκπαίδευση (1973-1982), στην ειδική αγωγή (1985-1993) και υπηρέτησε ως σχολικός σύμβουλος (1997-2007). Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1991) για την προσφορά του στην ειδική αγωγή. Έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση λογοτεχνικών και επιστημονικών συνεδρίων σε πολλά από τα οποία συμμετείχε ως εισηγητής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Απόπλους και υπεύθυνος έκδοσης του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, δύο μονογραφίες για την τοπική ιστορία, συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του εκπαιδευτικού βιβλίου ιστορίας Σάμος, πατρίδα μου, έκδ. Υπουργείου Αιγαίου και Π.Ι.Σ. "Ν. Δημητρίου" και σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς έχει εκδώσει δύο ερευνητικές μελέτες για την εκπαίδευση.

Θάλεια Ζαΐμη (Εισηγητής)


Κώστας Τζίχας (Εισηγητής)


Ανθή Παριανού - Τζανετή (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
292
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.626 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση