Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608821415
Κατηγορίες:
Δοκίμια , Πολιτική | Οικονομία , Εθνολογία , Κοινωνικά Προβλήματα
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η συλλογή περιλαμβάνει οκτώ ομιλίες που ο Γκεβάρα απηύθυνε σε συγκεντρώσεις νέων σε πανεπιστήμια και συνέδρια από το 1959 ως το 1964.
Η συλλογή αυτή δεν είναι "εγχειρίδιο για αρχάριους" πάνω στον Τσε. Ο θρυλικός επαναστάτης που γεννήθηκε στην Αργεντινή και συνέβαλε στην ηγεσία της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης της αμερικανικής ηπείρου και στην εγκαινίαση της ανανέωσης του μαρξισμού μιλάει σε ισότιμη βάση με τη νεολαία της Κούβας και του κόσμου.
Με φρεσκάδα και αμεσότητα, εξηγεί πώς διαμορφώθηκαν οι δικές του αντιλήψεις καθώς και των άλλων νέων ηγετών της κουβανικής εξέγερσης σχετικά με τη δυνατότητα των αγροτών και των εργαζομένων στις πόλεις να δημιουργήσουν ενεργά μια νέα κοινωνία. Εξηγεί πώς ο ίδιος ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει ένας διάσημος γιατρός, και πώς από γιατρός έγινε comandante, διευθυντής Εθνικής Τράπεζας, υπουργός Βιομηχανίας, αλλά, πάνω απ΄ όλα, "ένας πολιτικός του λαού".
Καταπιάνεται με θέματα όπως η ανθρώπινη φύση, η αισθητική, η τεχνολογία και η ιατρική επιστήμη σε μια ταξική κοινωνία. Εξετάζει τον ρόλο του πανεπιστήμιου, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων στην οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, την ανάγκη απαλλαγής από τη γραφειοκρατία και τη σχέση της κοινωνικής αλλαγής με την παιδεία.
Αντλώντας παραδείγματα από τη δική του εμπειρία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εικόνα του μοναχικού ήρωα που αυτοθυσιάζεται είναι κάτι που εκθειάζει τον ατομικισμό. Είναι δηλαδή η άλλη όψη του νομίσματος του νόμου της ζούγκλας που διέπει την καπιταλιστική πραγματικότητα. Για τον Τσε, η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συνεργατική πορεία των ανθρώπων του μόχθου που έκανε εφικτή την κουβανική επανάσταση.
Ο Τσε επιμένει στις ομιλίες αυτές ότι για να αλλάξει η κοινωνία πρέπει να αλλάξει η στάση απέναντι στην εργασία, η οποία πρέπει να πάψει να είναι εμπόρευμα και κοινωνικός καταναγκασμός, όπως είναι στον καπιταλισμό. Τονίζει ότι μέσα από την πολιτικοποίηση κάθε θεσμού και την πολύπλευρη εθελοντική εργασία μπορεί να διαμορφωθεί ένας νέου τύπου άνθρωπος που θα προσδιορίζεται από την ανθρώπινη αλληλεγγύη και δεν θα περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης την περιεκτική ομιλία του Φιντέλ Κάστρο κατά την επιστροφή της σωρού του Τσε στην Κούβα το 1997, σαν «άγημα ενίσχυσης» στους τωρινούς αγώνες της Κούβας.
Οι ομιλίες της συλλογής δόθηκαν σε σημαντικές στιγμές στα πρώτα χρόνια της κουβανικής επανάστασης. Τα εισαγωγικά σημειώματα που τις συνοδεύουν μάς βοηθούν να σκιαγραφήσουμε την εικόνα της πολυτάραχης εκείνης περιόδου: οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις, η εκστρατεία αλφαβητισμού, οι εθνικοποιήσεις των βασικών βιομηχανικών μονάδων, η διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, η απόπειρα εισβολής από την Ουάσιγκτον στον Κόλπο των Χοίρων, η "κρίση των πυραύλων" κ.ά.
Η επιλογή των ομιλιών έγινε με τη βοήθεια της Casa Editora Abril (εκδοτικού οίκου της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της Κούβας) και με τη συμβολή της Αλεΐδα Μάρτς, διευθύντριας του προσωπικού αρχείου του Τσε Γκεβάρα. Στο βιβλίο δημοσιεύεται φωτογραφικό υλικό από την εποχή εκείνη.
Ο Γκεβάρα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής. Το 1955 γνώρισε τον Φιντέλ Κάστρο τον οποίο και ακολούθησε στην Κούβα. Μετά την επανάσταση, ο Κάστρο τον διόρισε υπουργό Βιομηχανίας και υπεύθυνο για την αγροτική μεταρρύθμιση.
Το 1964 αποχώρησε από την κυβέρνηση αποφασισμένος να οργανώσει την επανάσταση σε όλη την Λατινική Αμερική. Μετά από πολλά ταξίδια κατέληξε στη Βολιβία, στο πλευρό των αριστερών ανταρτών. Εκεί έπεσε στα χέρια των Βολιβιανών στρατιωτών στις 8 Οκτωβρίου 1967 και εκτελέστηκε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα