Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789609531207
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώνεται και πραγματοποιείται, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών είναι ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώνει τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ΄ αυτό (1904-1910). Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ΄ αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός). Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης. (πρόλογος του βιβλίου) Περιλαμβάνονται τα κείμενα: - Ιωάννης Γ. Τσαλάκος, "Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος" - Αθανάσιος Παλιούρας, "Ιωάννης Τσαλάκος, ο αναστηλωτής της μνήμης" - Φώτιος Ι. Μάλαινος, "Το ΄Ελληνικόν Σχολείον΄ (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο σχολάρχης Ιωάννης Κούρος" - Μαρία Μπακαδήμα, "Τα ελληνικά σχολεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας" - Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη, "Τα ελληνικά σχολεία - σχολαρχεία της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (1836-1929)" - Χρυσούλα Σπυρέλη, "Συμπληρωματικά στοιχεία για το Σχολάρχη Ιωάννη Κούρο (1854-1912) και Χρονολόγιο" - Ιωάννης Νεραντζής, "Πηγές για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της κοινότητας Αγίου Βλασίου νομου Αιτωλίας και Ακαρνανίας"
Η Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, όπου και έζησε μέχρι το 1991 με ένα μικρό διάλειμμα το διάστημα 1974-1976 οπότε μετακόμισε στη Δράμα (απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων της πόλης).
Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική φιλολογία και ιστορία στη Φιλοσοφική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως με υποτροφία Εσωτερικού του Ι.Κ.Υ στον τομέα της μεσαιωνικής φιλολογίας, εκπόνησε διδακτορική διατριβή με επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Νίκο Παναγιωτάκη. Παράλληλα εργαζόταν σε Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα διδάσκοντας ιστορία και έκθεση. Από το 1991 εγκαταστάθηκε μόνιμα με το σύζυγό της ιερέα Σπ. Μποτονάκη στη χώρα των ορέων και των υδάτων, την καλλικέλαδο Ευρυτανία. Εργάστηκε για χρόνια (1991-1996) σε σχολεία του νομού, όπως στο Κατσάμπειο Γυμνάσιο Προυσού, στο Τεχνικό Λύκειο Καρπενησίου και στο Γυμνάσιο Ραπτοπούλου. Από τις καλύτερες αναμνήσεις της ως εκπαιδευτικού είναι οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβάσανε μαζί με τους μαθητές της και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους της. Ειδικά την παράσταση του Προυσού την θυμούνται ακόμη πολλοί Καρπενησιώτες. Το έργο "Είμαστε ακόμη ζωντανοί", γραμμένο από τους μαθητές με τη συνεργασία των καθηγητριών τους (της Μ. Παναγιωτοπούλου, της Βάγιας Σπυρέλη και της Μαρίας Μωραΐτου) έμεινε στην ιστορία του μαθητικού θεάτρου. Βραβεύτηκε το 1993 στο Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Θεάτρου με το δεύτερο βραβείο από τους απαιτητικούς κριτές του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν" και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσακείων Σχολείων. Αργότερα και υπηρετώντας πλέον στα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς είχε διασώσει ως αρχειακό υλικό τους καρπούς της ανθοφορίας αυτής το εξέδωσε σε βιβλίο το 2005 έχοντας τη φιλολογική επιμέλεια. Από το 1998 υπηρετεί στα ΓΑΚ Ευρυτανίας όπου το 2008 μετάχτηκε στον κλάδο των αρχειονόμων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της είναι η επισήμανση, συγκέντρωση, καταγραφή, ταξινόμηση, ευρετηρίαση, του αρχειακού πλούτου του νομού που θα φανεί χρήσιμο στον πολίτη ή στην έρευνα. Παράλληλα μεριμνά για ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, για παρουσιάσεις βιβλίων, για επιμέλεια βιβλίων, για εκπομπές λόγου στο τοπικό ραδιόφωνο. Επιπλέον αρθρογραφεί κατά καιρούς σε ευρυτανικές εφημερίδες και περιοδικά, με θέματα ιστορικού, λογοτεχνικού περιεχομένου και άλλα. Επιπροσθέτως λήμματά της για τον ευρυτανικό Τύπο περιέχονται στην "Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Τύπου" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το κυριότερο όμως είναι οι συμμετοχές της με επιστημονικές εισηγήσεις σε συνέδρια για την τοπική ιστορία που ανέρχονται 15 τον αριθμό, με ποικιλία θεμάτων ιστορικά, λογοτεχνικά, αρχειακά. Έχει βραβευθεί από το Δήμο Καρπενησίου 2007 και από το Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας το 2012. Είναι προϊσταμένη ΓΑΚ - Αρχείων Νομού Ευρυτανίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Γ. Νεραντζής γεννήθηκε στον τέως Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας το 1953. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1972-1976), Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης (M.Phil.) στην κλασσική αρχαιολογία και ιστορική τοπογραφία στο Παν/μιο Αθηνών. Έχει συγγράψει και εκδώσει άλλα δύο βιβλία σχετικά με τη μνημειακή τοπογραφία Αιτωλίας και Ακαρνανίας: 1. Επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα Αρχαίας Ακαρνανίας στο Μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας, Αγρίνιο 1994. 2. Η αρχαία Στρατική Ακαρνανίας: Μνημειακή τοπογραφία, επιγραφές, αρχαιολογικά ευρήματα, Αγρίνιο 1997. - Η αρχαία Ναύπακτος: Μνημειακή τοπογραφία και αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, στη Λάρισα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Σπάρτη, στη Βόνιτσα, στη Θήβα και στη Ναύπακτο. Έχει δημοσιεύσει αρχαιολογικές μελέτες σχετικές με την Αιτωλία και Ακαρνανία στο περιοδικό "Αρχαιολογία". Έχει ιδρύσει και διευθύνει στο Αγρίνιο το "Αρχαιολογικό και Ιστορικό Αρχείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας" με την επωνυμία "Αγριώνιον Αρχείον", με έδρα το Αγρίνιον. Είναι σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ευρυτανίας και Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χρυσούλα Σπυρέλη γεννήθηκε στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) Από το 2003 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ασχολείται με την περίοδο 1920 κι εξής.
Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες: "Το περιοδικό Νέα Γράμματα του 1924", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 9 (2007). "Η Βίγλα (1923). Ένα λογοτεχνικό περιοδικό στο "ποιητικό΄΄ Μεσολόγγι", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 7 (2006). "Το περιοδικό Διαλεκτική στο Αγρίνιο. Μια πνευματική πρό(σ)κληση στη δεκαετία του ΄60", περ. Παρουσία, τριμηνιαία έκδοση της Ένωσης Αιτωλ/νων λογοτεχνών τχ. 40 (2007) σσ. 82-86. "Η Ρουμελιώτικη Βίγλα του Θωμά Γκόρπα. Ξεφυλλίζοντας το πρώτο και το τελευταίο τεύχος ενός περιοδικού", περ. Μανδραγόρας (αφιερωματικό τεύχος στο Θωμά Γκόρπα), τχ. 33, Απρ. 2005, σσ. 72. "Το περιοδικό ΓΙΑΤΙ: Μια περίπτωση πολιτισμικής παρέμβασης στο χώρο των Σερρών στη δεκαετία του ΄70". "Το λογοτεχνικό περιοδικό Μαρτυρίες (1962-1966)". Προλεγόμενα του Αλέξη Ζήρα (έκδοση περ. μικροφιλολογικά τετράδια 9, Λευκωσία 2010),. "Το περιοδικό Πάροδος (1986--2011) του Κώστα Ριζάκη", "Μεγάλη Παρασκευή του 44 στο Αγρίνιο. Η λογοτεχνική επεξεργασία ενός ιστορικού γεγονότος", κ.ά.
Δημοσίευσε τα βιβλία: Τα ποιήματα του Αθανασίου Κυριαζή (1887-1950). Συμβολή στην επαναξιολόγηση των ελασσόνων του Μεσοπολέμου. Πρόλογος: Ερατοσθένης Καψωμένος (εκδoσεις Γαβριηλίδης 2007). Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. Ο Ιωάννης Τσαλάκος και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) (Εκδόσεις Πασχέντη 2012). Αγρίνιο: Δήμαρχοι και δημαρχίες 1833 - 2007. Με ανθολογημένα κείμενα τοπικής ιστορίας (σε συνεργασία με την Μ. Μανικάρου), εκδόσεις Το Δόντι & Δήμος Αγρινίου 2009).
Για τη σειρά "Νεοέλληνες Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς - Βιβλιογραφία" των εκδόσεων της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου συνέγραψε 5 τόμους Εργοβιογραφίας: 1. Αθανάσιος Κυριαζής (1887-1950), 2. Νίκος Αντωνάτος, 3. Ακακία Κορδόση, 4. Αλέξανδρος Ν. Βαρόπουλος και 5. Τάκης Καρβέλης (Χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία: Από το 1956 έως το 2013. Πρόλογος: Αλέξης Ζήρας (Εκδόσεις γράμμα 2014).
Ποιήματά της Χ. Σπυρέλη έχουν περιληφθεί σε ηλεκτρονικές και έντυπες ανθολογίες και παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει 4 ποιητικές συλλογές της.
Είναι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Υφαντή και έχει δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Χρυσούλα Σπυρέλη γεννήθηκε στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) Από το 2003 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ασχολείται με την περίοδο 1920 κι εξής.
Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες: "Το περιοδικό Νέα Γράμματα του 1924", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 9 (2007). "Η Βίγλα (1923). Ένα λογοτεχνικό περιοδικό στο "ποιητικό΄΄ Μεσολόγγι", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 7 (2006). "Το περιοδικό Διαλεκτική στο Αγρίνιο. Μια πνευματική πρό(σ)κληση στη δεκαετία του ΄60", περ. Παρουσία, τριμηνιαία έκδοση της Ένωσης Αιτωλ/νων λογοτεχνών τχ. 40 (2007) σσ. 82-86. "Η Ρουμελιώτικη Βίγλα του Θωμά Γκόρπα. Ξεφυλλίζοντας το πρώτο και το τελευταίο τεύχος ενός περιοδικού", περ. Μανδραγόρας (αφιερωματικό τεύχος στο Θωμά Γκόρπα), τχ. 33, Απρ. 2005, σσ. 72. "Το περιοδικό ΓΙΑΤΙ: Μια περίπτωση πολιτισμικής παρέμβασης στο χώρο των Σερρών στη δεκαετία του ΄70". "Το λογοτεχνικό περιοδικό Μαρτυρίες (1962-1966)". Προλεγόμενα του Αλέξη Ζήρα (έκδοση περ. μικροφιλολογικά τετράδια 9, Λευκωσία 2010),. "Το περιοδικό Πάροδος (1986--2011) του Κώστα Ριζάκη", "Μεγάλη Παρασκευή του 44 στο Αγρίνιο. Η λογοτεχνική επεξεργασία ενός ιστορικού γεγονότος", κ.ά.
Δημοσίευσε τα βιβλία: Τα ποιήματα του Αθανασίου Κυριαζή (1887-1950). Συμβολή στην επαναξιολόγηση των ελασσόνων του Μεσοπολέμου. Πρόλογος: Ερατοσθένης Καψωμένος (εκδoσεις Γαβριηλίδης 2007). Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. Ο Ιωάννης Τσαλάκος και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) (Εκδόσεις Πασχέντη 2012). Αγρίνιο: Δήμαρχοι και δημαρχίες 1833 - 2007. Με ανθολογημένα κείμενα τοπικής ιστορίας (σε συνεργασία με την Μ. Μανικάρου), εκδόσεις Το Δόντι & Δήμος Αγρινίου 2009).
Για τη σειρά "Νεοέλληνες Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς - Βιβλιογραφία" των εκδόσεων της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου συνέγραψε 5 τόμους Εργοβιογραφίας: 1. Αθανάσιος Κυριαζής (1887-1950), 2. Νίκος Αντωνάτος, 3. Ακακία Κορδόση, 4. Αλέξανδρος Ν. Βαρόπουλος και 5. Τάκης Καρβέλης (Χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία: Από το 1956 έως το 2013. Πρόλογος: Αλέξης Ζήρας (Εκδόσεις γράμμα 2014).
Ποιήματά της Χ. Σπυρέλη έχουν περιληφθεί σε ηλεκτρονικές και έντυπες ανθολογίες και παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει 4 ποιητικές συλλογές της.
Είναι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Υφαντή και έχει δύο παιδιά.