Η Ποιμαντική Θεολογία έχει ως κύριο αντικείμενό της το πώς η ζωή των ανθρώπων θα μετατραπεί από απλή συμβίωση σε καινή κτίση. Το πώς ο άνθρωπος από άτομο θα γίνει πρόσωπο και μάλιστα εκκλησιαστικό πρόσωπο. Το πώς θα κληρονομήσει ο άνθρωπος τη βασιλεία του Θεού και θα εισέλθει σ’ αυτήν, σύμφωνα με τον Κυριακό λόγο «δεῦτε, οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου».
Το πώς θα ομοιάσουμε περισσότερο στον Διδάσκαλό μας. Όσο περισσότερο συναναστρεφόμαστε με τον Δάσκαλο, τόσο περισσότερο θα ομοιάζουμε με Αυτόν. Όσο περισσότερο συναναστρέφεται ο λειτουργός του Χριστού με τον Δάσκαλό του, μέσω της ενατένισης της ζωής και του χαρακτήρα Του, τόσο περισσότερο θα Του μοιάζει και τόσο αποτελεσματικότερα θα αξιοποιεί τα χαρίσματά του στο ποιμαντικό του έργο.
Η Εκκλησία έχει λόγο για όλες τις πτυχές του ανθρωπίνου βίου. Και επειδή ο άνθρωπος θα βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο της ιστορίας, γι’ αυτό και η Ποιμαντική θα είναι πάντα απαραίτητη και επίκαιρη.
Ο λόγος του Θεού εξαπλώνεται με κάθε μέσο και αυτός είναι ο κύριος σκοπός του βιβλίου αυτού.
Στόχος είναι η οικοδόμηση του βασιλείου του Θεού και όχι του δικού μας βασιλείου. Ένα μικρό κείμενο μπορεί να γίνει η ευλογημένη αφετηρία για μεγάλα πράγματα στη ζωή μας.