Ο θεατρικός κόσμος του Κάρολου Κουν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο θεατρικός κόσμος του Κάρολου Κουν

Συλλογικό έργο

34.98€ -10% 31.48€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786188560703

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2021

  • Εκδότης

    Αμολγός

Συλλογικός τόμος με άρθρα από πανεπιστημιακούς και ερευνητές για το έργο και τη συμβολή του Κάρολου Κουν στο ελληνικό θέατρο. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος των επιμελητών της έκδοσης Εισαγωγή: Ο Κάρολος Κουν και το ζήτημα του προσδιορισμού της προσωπικής και καλλιτεχνικής ταυτότητας Πλάτων Μαυρομούστακος, «Το πολλαπλό ανάμεσα. Κάρολος Κουν, ταυτότητα, γλώσσα, αισθητική» Ι.Σκηνοθετώντας εκτός Θεάτρου Τέχνης · Κωνσταντίνα Ριτσάτου, «Από τον “ρωμαίικο συβολισμό” του Ψυχάρη στον “ελληνικό λαϊκό εξπρεσσιονισμό” του Κουν · Γιάννα Ροϊλού, «Κ. Κουν / Γενιά του ΄30. Το αίτημα της ελληνικότητας στις αισθητικές αναζητήσεις του Κάρολου Κουν» · Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, «Ο Κάρολος Κουν σκηνογράφος» · Κυριακή Πετράκου, «Ο Κουν στο Εθνικό Θέατρο» ΙΙ. Το Θέατρο Τέχνης από την εποχή του υπογείου του “Ορφέα” (1954) έως τον θάνατο του Κουν (1987) Αρχαίο θέατρο · Γιώργος Σακαλλιέρος, «Γιάννης Χρήστου – Κάρολος Κουν: μια αμφίδρομα δημιουργική συνεργασία στο αρχαίο δράμα» · Μαρίνα Κοτζαμάνη, «Ευριπιδάκι κουρέλι κουρελάκι. Όταν ο Σαββόπουλος συνάντησε τον Κουν» · Δηώ Καγγελάρη, «Κάρολος Κουν: Το νέο ρίγος ή η περιπέτεια του μοντέρνου προς την αποδοχή (Όρνιθες και “Ορνιθιακά”)» · Κάτια Σαβράμη, «Λόγος – Κίνηση – Μουσική στη σκηνοθετική αντίληψη και πράξη του Καρόλου Κουν» · Βάσω Μπαρμπούση, «Η λειτουργία της χορογραφίας και της μουσικής στην παράσταση Πέρσες του Κάρολου Κουν» · Ελένη Παπάζογλου, «Από τη μία Ηλέκτρα στην άλλη: ο Κάρολος Κουν, ο “τραγικός ρεαλισμός” και η ελληνικότητα» Ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα · Κωνσταντίνος Κυριακός, «“Κατά τες συνταγές αρχαίων ελληνοσύρων μάγων”: Τσέχοφ / Στανισλάφσκι / Κουν» · Σοφία Φελοπούλου, «Η πορεία του Κάρολου Κουν από το νεωτερικό δράμα στο θέατρο της πρωτοπορίας του 1950» Νεοελληνικό θέατρο · Ρέα Γρηγορίου, «Το Θέατρο Τέχνης και η ελληνική δραματουργία του 19ου αιώνα: μια ιδιότυπη σχέση» · Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη, «Η Αυλή των θαυμάτων μέσα από το φακό του Τάσου Κουτσούκου» · Δήμητρα Κονδυλάκη, «“Είναι καλό να γράφεις για κάποιον που σε περιμένει”. Λούλα Αναγνωστάκη και Κάρολος Κουν: μια πρότυπη σχέση» · Γρηγόρης Ιωαννίδης, «Ο Κάρολος Κουν και η επάνοδος του ζητήματος της “ιθαγένειας” τη δεκαετία του ΄70. Σκέψεις και υποθέσεις» · Φίλιππος Χάγερ, «Ένα πολιτικό γεγονός; Το “φράγμα σιωπής” και η τριακοστή επέτειος του Θεάτρου Τέχνης» ΙΙΙ. Οικονομικές συνθήκες και Θέατρο Τέχνης στην περίοδο της χούντας και της Μεταπολίτευσης · Αρετή Βασιλείου, «“Η τέχνη στο τέλος της ιδεολογίας”. Το Ίδρυμα Ford και το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν» · Κωνστάντζα Γεωργακάκη, “Το Θέατρον Τέχνης έρχεται πρώτον εις την στοργήν του Κράτους”: Οι επιχορηγήσεις στον Κάρολο Κουν την πρώτη μεταπολιτευτική εξαετία»

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Κυριακός

Κωνσταντίνος Κυριακός (Επιμέλεια)

O Κωνσταντίνος Κυριακός γεννήθηκε στη Χίο. Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Στα περισσότερα από εκατό μελετήματα και άρθρα του γύρω από το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την ιστοριογραφία της ελληνικής σκηνής με έμφαση σε ζητήματα πρόσληψης (θέατρο 19ου αιώνα, ρωσικό θέατρο και Αντόν Τσέχοφ), τη θεωρία της υποκριτικής τέχνης ("starstudies"), τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις του θεάτρου με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, τις αρχαιόθεμες ταινίες της ελληνικής κινηματογραφίας και θέματα κοινωνικού φύλου και ταυτότητας στο θέατρο (σκηνή και δραματουργία) και στον κινηματογράφο (queer studies και θεωρίες της αρρενωπότητας). Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάσθηκε ως δραματολόγος, συντάκτης, μεταφραστής και υπεύθυνος έκδοσης μελετών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Λίνα Ρόζη (Επιμέλεια)


Αρετή Βασιλείου (Επιμέλεια)

Η Αρετή Βασιλείου είναι λέκτορας του Νεοελληνικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την αναβίωση του κρητο-επτανησιακού θεάτρου στον Μεσοπόλεμο, την επίδραση του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου στο νεοελληνικό θέατρο, την πορεία των λαϊκών μεσοπολεμικών αθηναϊκών θιάσων και το θέμα του χορού στις ελληνικές επιθεωρήσεις και οπερέτες.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
457
Βάρος:
0.953 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση