Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604351800
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Για τον Κικέρωνα η ρητορική υπάρχει και έχει την οποίαν έχει σημασία μόνο σε συνδυασμό με τον ρήτορα· ρητορικός λόγος είναι ο λόγος του κάθε ρήτορα. Η ρητορική δεν υπάρχει γενικώς και αορίστως· δεν είναι επιστήμη (ή/και τέχνη!) αντικειμενική· υπάρχει μόνο από, διά και χάριν ή ένεκα του ρήτορος. Γι΄ αυτό και, αν δεν υπάρχει ο εκάστοτε συγκεκριμένος ρήτορας, επ΄ ουδενί τρόπω επιτρέπεται να μιλάμε για ρητορική. Για να μπορεί, όμως, κανείς να ονομάζεται ρήτορας και να φέρει επαξίως τον "τίτλο" αυτόν, δεν αρκεί η εκ μέρους του γνώση κάποιων βασικών και διδακτών ρητορικών τεχνικών απαιτείται και να συγκερασθούν στο πρόσωπό του, και μάλιστα σε ενιαίο χαρακτηριστικό ύφος, τόσο διαλεκτικές και φιλοσοφικές γνώσεις όσο και διαρκής πολιτικοκοινωνική δράση.
Στον ανά χείρας συναρπαστικό διάλογο, που έχει γραφεί με μορφή τριών εκτενών επιστολών, κορυφαίοι ρωμαίοι νομικοί, πολιτικοί και ρήτορες της δημοκρατικής Ρώμης ανιχνεύουν τα χαρακτηριστικά του τέλειου ρήτορα - αυτής της τόσο σπάνιας περιπτώσεως ανθρώπου, που ανάγεται μάλλον στον χώρο της ιδέας παρά απαντάται σε αυτόν της πραγματικότητας.
Γ. Κ.
Ο Γιώργος Κεντρωτής γεννήθηκε το 1958 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Είναι καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
O Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero) γεννήθηκε στο Αρπίνο (80 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης) στις 3 Ιανουαρίου του 106 π.Χ. Σπούδασε στη Ρώμη ρητορική, φιλοσοφία και νομικά, ενώ ταξίδεψε για μια διετία στην Ελλάδα και τη Μ. Ασία ολοκληρώνοντας τις φιλοσοφικές και ρητορικές του σπουδές. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος το 81 π.Χ., εδραιώνοντας αμέσως τη φήμη του ως ρήτορας, και διακρίθηκε σε πολλά δημόσια αξιώματα. Έγραψε 107 λόγους, θεωρητικά συγγράμματα για τη ρητορική τέχνη, φιλοσοφικές πραγματείες, 774 επιστολές, ποιήματα, ιστορικά έργα και ένα γεωγραφικό σύγγραμμα. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ασχολήθηκε με μεταφράσεις. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο παιδιά από την πρώτη του σύζυγο. Τον δολοφόνησαν άνθρωποι του Αντωνίου στις 7 Δεκεμβρίου του 43 π.Χ. Αποτέλεσε το πρότυπο της λατινικής πρόζας για τις επόμενες γενιές, δημιούργησε τους επιστημονικούς και φιλοσοφικούς όρους που έλειπαν από τη γλώσσα του, απλοποίησε και διέδωσε τις βασικές αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στην Ευρώπη κι επηρέασε τον τρόπο σκέψης της ανά τους αιώνες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα