Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου

Με βάση τις πηγές (ειδωλολατρικές, εβραϊκές, χριστιανικές, ισλαμικές) και σε σχέση με τη μνήμη, θεοποίηση, μονοθεϊστικοποίηση και οσιοποίηση του Έλληνα βασιλιά

Μιχαήλ Σ. Κορδώσης

30.74€ -33% 20.60€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600237931

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2023

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Τα ερωτήματα που σχετίζονται με τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου αφορούν στη θέση του, τον τύπο του και τον χρόνο που καταστράφηκε ή περιέπεσε σε λήθη. Συγκρίνοντας σχετικά κείμενα ορισμένων αρχαίων συγγραφέων (Στράβωνα, Καίσαρα, Ζηνοβίου, Αχιλλέα Τατίου, αλλά και αποσπάσματα από τον Πολύβιο, που δεν έχουν αξιοποιηθεί), συμπεραίνουμε ότι ο τάφος είναι πιθανότερο να βρισκόταν κοντά στο σημείο, όπου ενώνονταν οι δύο πλατείες οδοί της Αλεξάνδρειας, το μετέπειτα Τετράπυλο, και όχι κοντά στη θάλασσα ή στα τζαμιά Nabi Daniel και Attarin, ούτε στον λεγόμενο Αλαβάστρινο τάφο, στο Λατινικό κοιμητήριο. Ήταν υπόγειος τάφος και όχι μαυσωλείο, όπως της Κλεοπάτρας. Ο τάφος δεν καταστράφηκε κατά την περίοδο από τον 3ο ως τον 5ο μ.Χ. αιώνα από πολέμους, φυσικές καταστροφές ή τους χριστιανούς, οι οποίοι πράγματι θεωρούσαν τη λατρεία προς το πρόσωπο του Αλεξάνδρου ανταγωνιστική. Αντίθετα, οι χριστιανοί, ως «κτίστη» της πόλης και σεβαστό πρόσωπο για όλους, μετέβαλαν τον Αλέξανδρο σε μονοθεϊστή, ακολουθώντας τους Εβραίους και ακολουθούμενοι από το Ισλάμ, όπου θεωρείται προφήτης. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη χριστιανικές, ισλαμικές και νεότερες πηγές, θεωρούμε ότι η θέση του τάφου, που κατασκεύασε ο Πτολεμαίος κοντά στο Τετράπυλο, ήταν γνωστή ως τον 10ο και πιθανότατα ως τον 15ο αιώνα, ύστερα από τον οποίο λησμονήθηκε, με την παράδοση να τον τοποθετεί στο εξής στα τζαμιά Nabi Daniel και Attarin.
Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.

Μιχαήλ Σ. Κορδώσης (Συγγραφέας)

Ο Μιχ. Σ. Κορδώσης είναι καθηγητής ιστορικής γεωγραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται κυρίως με το Βυζάντιο και τις σχέσεις του Ελληνικού κόσμου με την Ανατολή, στους αρχαίους και μέσους χρόνους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
564
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.684 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση