Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600805673
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Ψυχρός Πόλεμος υπήρξε το κατεξοχήν χαρακτηριστικό της διεθνούς κοινωνίας κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Η οξεία αυτή αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και ιδεολογικό τομέα, που ποτέ όμως δεν εξελίχθηκε σε ανοικτή μεταξύ τους πολεμική αναμέτρηση, επηρέασε λιγότερο ή περισσότερο το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη μας με συνέπειες αρνητικές, τραγικές αλλά και επωφελείς. Επακόλουθο της κυρίαρχης θέσης και των αντικρουόμενων συμφερόντων των δύο υπερδυνάμεων στο τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της εξουθένωσης των κατά παράδοση Ευρωπαίων ισχυρών του διεθνούς συστήματος, ο Ψυχρός Πόλεμος διεξήχθη σε παγκόσμια κλίμακα και τελείωσε με την αδιαμφισβήτητη ήττα της Σοβιετικής Ένωσης που απαξιώθηκε πλήρως ιδεολογικά και έπαψε να υφίσταται πολιτικά.
Η παρουσίαση των σημαντικότερων παραμέτρων και μέρους των ευρύτερων επιπτώσεων της διαμάχης είναι ο στόχος αυτού του πονήματος. Με τη συνεργασία έγκριτων ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, επιδιώκεται η εξοικείωση, σε εισαγωγικό επίπεδο, του ευρύτερου ελληνικού αναγνωστικού κοινού με ένα θέμα μεγάλης σημασίας αλλά πολύ περιορισμένης παρουσίας στην ελληνική βιβλιογραφία. Ο αναγνώστης δεν θα ικανοποιήσει μόνο την ιστορική και ευρύτερα την επιστημονική του περιέργεια, αλλά και θα έχει την ευκαιρία να αποτιμήσει τις αντιδράσεις κυβερνώντων και κυβερνωμένων σε μία μείζονα πολιτική πρόκληση.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Κυριαζής, γυιός του γνωστού συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο, Κώστα Κυριαζή, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα Νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και μυθιστορημάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Κόλλιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με ειδίκευση στην οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας (1998-2004), επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ (1995-1998) και έχει διδάξει ως εντεταλμένος λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης-Διονύσιος Σαλαβράκος είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος. Σπούδασε Οικονομικά στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (ΜΑ) στα Διεθνή Τραπεζικά και στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Reading, τη μεταπτυχιακή του διατριβή (Μ. Ρhil) στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aberdeen και το διδακτορικό του στη Διεθνή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Μ. Βρετανίας.
Είναι επιστημονικοί συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Αθήνας και ακαδημαϊκό μέλος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου London Metropolitan στη Μ. Βρετανία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο διεθνές εμπόριο,
τις πολυεθνικές επιχειρήσεις την οικονομική ιστορία, τα οικονομικά της άμυνας και τη διαχρονική συσχέτιση του πολέμου με την οικονομία, με έμφαση στην ανθρώπινη φύση τόσο σε περιόδους ειρήνης (οικονομική συνεργασία) όσο και
σε περιόδους συγκρούσεων.
Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Μπουραντώνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διενών Σχέσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θεοδόσης Καρβουναράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διδάσκει Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων και της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής. Έχει γράψει δύο βιβλία και άρθρα για διάφορα θέματα στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει συγγράψει βιβλία για την περιφερειακή ασφάλεια στη Νότια Ευρασία και τη Μέση Ανατολή και για τις διεθνείς σχέσεις στον Τρίτο Κόσμο, καθώς και πολλά άρθρα σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη, την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή και τους χριστιανικούς πληθυσμούς στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ευτυχία Βουτυρά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. απ΄ όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε ένα δεύτερο διδακτορικό τίτλο. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος (BA) του Brock University (Canada) και του Τμήματος ΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Lancaster University (UK) στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές. Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Exeter University, UΚ (Centre for European Studies). Είναι Editorial Board Member και Reviewer του Journal of Political Sciences and Public Affairs, LA, CA, Reviewer του Journal of Public Administration and Management, US και Editorial Board Member του Regional Science Inquiry, Journal of the Hellenic Association of Regional Scientists.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Εμμανουήλ-Μάριος N. Οικονόμου είναι Διδάκτωρ Οικονομικών (2014) και Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει "Θεωρίες Οικονομικής Εξέλιξης" και "Οικονομικά της Άμυνας". Από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε τον βασικό τίτλο σπουδών του το (2004), το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στα "Εφαρμοσμένα Οικονομικά" (2010) ενώ το 2014 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπονώντας διατριβή με τίτλο: "Οικονομία, Θεσμοί και Πόλεμος, με βαθμό "Άριστα".Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής αντικείμενα: Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Οικονομική των Θεσμών, Οικονομική Ιστορία, Οικονομικά της Άμυνας, Θεωρίες Οικονομικής Εξέλιξης, Οικονομική Κοινωνιολογία, Οικονομικά της Συμπεριφοράς, Οικονομική Ανάλυση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Μικροοικονομική Θεωρία, Μακροοικονομική Θεωρία, Δημόσια Οικονομικά, Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Διεθνής Γεωπολιτική και Ισορροπία Στρατιωτικής ισχύος. Είναι συγγραφέας τεσσάρων ακαδημαϊκών βιβλίων (έτη έκδοσης το 2015 και το 2018) (και ένα αγγλόγλωσσο τον Ιανουάριο του 2019). Επιπλέον, έχει συνεισφέρει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με 26 άρθρα σε ποιοτικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, και 16 άρθρα σε ξένους και ελληνικούς συλλογικούς τόμους βιβλίων (collectivevolumes, handbooks). Είναι κριτής/εξωτερικός αξιολογητής σε 3 επιστημονικά περιοδικά, ένα εκ των οποίων είναι το διεθνώς αναγνωρισμένο Journal of Institutional Economics καθώς και μέλος του Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού (Εργ.Ο.Πολι.Σ.Σ.), του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Έχει δημοσιεύσει και έχει συμμετάσχει με εργασίες σε 36 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και 14 άρθρα του (οικονομικού, πολιτικού/θεσμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος) έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά για το ευρύτερο κοινό ("Foreign Affairs, The Hellenic Edition", "Οικονομική Επθεώρηση", "Εικονογραφημένη Ιστορία" περιοδικό ο "Αναγνώστης".). Αρθρογραφεί και σε εφημερίδες ("ToBήμα", "Θεσσαλία", "Ταχυδρόμος", "Κηφισιά")
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα