Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602242735
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Φρειδερίκος Έγκελς (Friedrich Engels) γεννήθηκε το 1820, γόνος ενός επιτυχημένου Γερμανού βιομηχάνου. Σε ηλικία 24 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας σε ένα εργαστήριο βάμβακος. Ο νεαρός Φρειδερίκος συγκλονίστηκε από τη φτώχια της πόλης και ξεκίνησε τη συγγραφή μιας έκθεσης η οποία δημοσιεύτηκε ως "Η κατάσταση των εργατικών τάξεων στην Αγγλία" - "Condition of the working classes in England" (1844). Λίγο αργότερα, στη Γαλλία, ο Έγκελς συναντά τον Μαρξ και εφεξής συνδέονται με μια εγκάρδια φιλία. Συμμερίστηκε της απόψεις του Μαρξ σχετικά με τον καπιταλισμό και είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να γράφει λόγους που επρόκειτο να απαγγελθούν στο ευρύ πλήθος. Ο Έγκελς έπειτα ακολούθησε τον Μαρξ στο Βέλγιο, αφού οι Πρωσικές αρχές πίεσαν τη Γαλλία να εξορίσουν τον δεύτερο. Το Βέλγιο τότε αποτελούσε μια χώρα όπου υπήρχε περισσότερη ελευθερία έκφρασης συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1846 δημιούργησαν την "Κομμουνιστική επιτροπή ανταπόκρισης" ("Communist correspondence committee") με σκοπό να συνενώσουν τους σοσιαλιστές ηγέτες που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές στην Αγγλία, επηρεασμένοι από αυτή την έντονη κινητικότητα αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα νέο οργανισμό, την "Κομμουνιστική Συνομοσπονδία" ("Communist League"). Σκοπός αυτής της οργάνωσης ήταν η "ανατροπή της αστικής τάξης, η επικράτηση του προλεταριάτου, η απεμπόληση της παλαιάς καπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται σε ταξικούς ανταγωνισμούς και η εγκαθίδρυση μιας νέας αταξικής κοινωνίας όπου δε θα υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία". Ο Έγκελς αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία για λόγους οικονομικούς και εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι εξασφάλισε εισόδημα και για τον Καρλ Μαρξ. Οι δυο φίλοι κράτησαν στενή επαφή για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Εποικοινωνούσαν ταχυδρομικά κατά μέσο όρο με ένα γράμμα κάθε δυο μέρες. Μετά το θάνατο του Μαρξ το Μάρτη του 1883, ο Έγκελς αφιέρωσε τη ζωή του στην έκδοση και τη μετάφραση των έργων του Μαρξ μέχρι το θάνατό του στα 1895. Φυσικό επόμενο των ριζοσπαστικών θέσεων που πρέσβευε είναι η δημιουργία αντιλόγων και εξίσου ριζικών διαφωνιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι παρολαυτά φανερή η συμβολή του στην ανανέωση και δημιουργία νεότερων φιλοσοφικών ιδεών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θανάσης Παπαρήγας γεννήθηκε στο Βόλο το Μάη του 1945. Στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου οργανώνεται στη Νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη Δημοκρρατική Νεολαία Λαμπράκη. Με την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας το 1964 γίνεται μέλος του Γραφείου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη της Σχολής του και του Γραφείου της οργάνωσης του Πανεπιστημίου. Το 1967-1968 εξορίζεται από τη Χούντα στη Γυάρο και τη Λέρο.
Μέσα στη χούντα το 1968 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και δουλεύει στην παρανομία. Ξαναπιάνεται το Νοέμβρη του 1973, βασανίζεται από την ΕΣΑ στο Μπογιάτι και ξαναστέλνεται εξορία στη Γυάρο, από όπου επέστρεψε τον Ιούλη του 1974 με την πτώση της χούντας. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ δούλεψε σε πάρα πολλούς τομείς, ανάλογα με τις χρεώσεις στο Κόμμα. Δραστηριοποιήθηκε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ως συντάκτης του Ριζοσπάστη, ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος της εφημερίδας. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Ως δημοσιογράφος επιμελούνταν και παρουσίαζε ενημερωτικές, πολιτικές, ιστορικές εκπομπές καθώς και εκπομπές βιβλίου στον 902 Αριστερά στα FM, στην τηλεόραση του 902. Ήταν μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974. Ήταν πολυγραφότατος, πολύπλευρα καλλιεργημένη προσωπικότητα και άφησε πλούσιο και πρωτότυπο συγγραφικό έργο και πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα. Βρέθηκε σε όλες τις Ηπείρους, έτρεχε από την Ασία στην Αμερική, από την Ευρώπη στην Αφρική καλύπτοντας πετυχημένα, ζωντανά και εύστοχα, δύσκολα ρεπορτάζ, διεθνείς συναντήσεις και δραστηριότητες του κινήματος, προσφέροντας στο επαναστατικό κίνημα με τις γνώσεις του, την ευρυμάθειά του και τη γλωσσομάθειά του. Ο Θανάσης Παπαρήγας υπήρξε κοντά στις άλλες δραστηριότητες συνεργάτης των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, με το συγγραφικό του έργο, τις μεταφράσεις του, τις επιμέλειες, τις θεωρήσεις μεταφράσεων, τα βιβλιοκριτικά του σημειώματα, τις παρατηρήσεις, υποδείξεις, συμβουλές του ακόμα και με το χιούμορ του.
Βρήκε τραγικό τέλος τον Οκτώβρη του 2002 όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Νέα Μάκρη.