Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603364207
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοτίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981-1982). Στο χρονικό διάστημα 1990-1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι προεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλια αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1936 από γονείς Επιταλιώτες, παντρεύτηκε την Ευαγγελία Νικολουδάκη και έχουν τρία παιδιά, την Ξένη, το Λάμπρο και τη Στεφανία.
Σπούδασε και διδάσκει φιλολογία.
Το έργο του περιλαμβάνει ποίηση, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, μεταφράσεις, περιοδικά και εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αντρέας Μπελεζίνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1929 (28 Οκτωβρίου). Μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Ανδρέα και στην Αρόη (Χαλίλι). Τελείωσε το τότε οκτατάξιο γυμνάσιο στη Μέση Σχολή και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Δ΄ Αρρένων Πατρών. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (φιλολογικό τμήμα), το Δ.Μ.Ε. και έκανε ένα μικρό διάστημα μεταπτυχιακά στην ιστορία. Δίδαξε σε φροντιστήριο και για 5 χρόνια στο δημόσιο. Παραιτήθηκε το 1966, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και γύρισε στα φροντιστήρια. "Προαγωγός εις ποίησιν", είπε πολλά, έγραψε λιγότερα και δημοσίευσε ελάχιστα. Εξέδωσε και συνδιηύθυνε τα περιοδικά "Όστρακο" (Στην Πάτρα, τρία τεύχη) και "Σπείρα" (στην Αθήνα, σε τρεις περιόδους). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμποσίου Ποίησης και είναι επίτιμος πρόεδρός του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός Δημήτρης Νικορέτζος γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1944 στην Κωνστάντζα Ρουμανίας, από Λέσβιους γονείς και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1950. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σταδιοδρομεί ως καθηγητής Φυσικής. Στα γράμματα πρώτος τον παρουσίασε o Στράτης Μυριβήλης και στη συνέχεια o Γεώργιος Βαλέτας, που τον έπεισε να εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Στοχασμοί στο ημίφως», που προλόγισε με φιλόφρονες λόγους. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Η Καθημερινή», με άρθρα και επιφυλλίδες (στην τελευταία, για ένα διάστημα, δημοσίευε βιβλιοκρισίες του) και στα εγκυρότερα λογοτεχνικά περιοδικά. Την εξαετία 1993-1998 κράτησε τη μόνιμη στήλη κριτικής του ποιητικού λόγου στη «Νέα Εστία».
Έχει δημοσιεύσει αισθητικά δοκίμια, μελέτες, πεζογραφήματα, κ.λπ. -τα περισσότερα ανέκδοτα- παράλληλα με την κύρια ενασχόλησή του που είναι η ποίηση, μολονότι στην τελευταία υπήρξε πάντα ολιγογράφος.
Η πνευματική του δράση υπήρξε πολυδιάστατη. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την έρευνα και θεωρία της ποίησης, γράφοντας πληθώρα σχετικών μελετημάτων. Με πρόσκληση του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τρυπάνη, ανέλαβε τη φιλολογική φροντίδα του ποιητικού του έργου κι επιμελήθηκε τις συλλογές του «Καταλεπτόν» και «Σωρός».
Από συνειδητή επιλογή δεν εντάχτηκε σε λογοτεχνικά Σωματεία. Στο παρελθόν, για μικρό χρονικό διάστημα, είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. «Παρνασσός», στο Φιλολογικό Τμήμα, επί Προεδρίας Γεωργίου Παπαχατζή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Ζαχαροπούλου Ηλιοπούλου γεννήθηκε στα Τρόπαια της Γορτυνίας - Αρκαδίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως. Γράφει ποίηση και δοκίμιο.
Το έτος 1994 εξέδωσε την ποιητική συλλογή : "Έξοδος από την νηνεμία", που βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία "Lutece".
Το 1995 εξέδωσε το δοκίμιο "Η παρασημοφορία" του Δημοσθένη Ζαδέ. Το 1999 της απενεμήθη έπαινος στον "Διεθνή Διαγωνισμό Επιγράμματος" (ΔΕΕΛ).
Το έτος 1996-1997 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης. Ο ίδιος σύλλογος παρουσίασε την ποιήσή της στην αίθουσα του "Παρνασσού".
Η ποιητική της συλλογή "Αμοιβάια μετάθεση" (Οι Εκδόσεις των Φίλων, 1999) βραβεύτηκε από την "Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων". Ποιήματα αυτής της συλλογής σε γαλλική μετάφραση απέσπασαν ασημένιο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης "Delia" της Ιταλίας το 1999.
Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει ανθολογήσει σ΄ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά "Λύχνος", στα Ιταλικά "Poeti Greci contemporenei" (Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές) και στη Σλοβενία. Το λογοτεχνικό έντυπο "Logos" της Σλοβενίας έχει δημοσιεύσει αρκετά ποίηματα της στην ιστοσελίδα www.kud-logos.si.
Επίσης ποιήματά της υπάρχουν και στην ιστοσελίδα: http:/homepages.pathfinder.gr/poiitikigonia (Γορτύνιοι ποιητές)
Είναι μέλος της "Ελληνικής Εταιρέιας Χριστιανικών Γραμμάτων" και του "Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Λ. Κράνης είναι δικηγόρος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα