Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601410319
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα τελευταία εξακόσια χρόνια, οι πιο πλούσιες οικονομίες του κόσμου ήταν κατά κύριο λόγο οι ευρωπαϊκές. Αργά στον 20ό αιώνα, η ισορροπία άρχισε να μετατοπίζεται προς την Ασία, όπου χώρες όπως η Ιαπωνία αύξησαν το οικονομικό τους δυναμικό με ρυθμούς εκπληκτικούς. Γιατί αυτά τα κυρίαρχα έθνη στάθηκαν τόσο ευλογημένα και γιατί τόσα άλλα είναι καθηλωμένα στη φτώχεια;
Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό το σημαντικό και επίκαιρο βιβλίο, στο οποίο ο Ντέιβιντ Λάντες, με αφορμή το έργο "Ο πλούτος των εθνών" του Άνταμ Σμιθ, διηγείται μια μακρόχρονη γοητευτική ιστορία για το πως σχηματίστηκαν ο πλούτος και η δύναμη στις διάφορες περιοχές του κόσμου: Για τη δημιουργία του πλούτου, για τα μονοπάτια που ακολούθησαν οι νικητές και οι ηττημένοι, για την άνοδο και την παρακμή των εθνών. Μελετά την ιστορία ως μια εξελικτική διαδικασία, επιχειρώντας να κατανοήσει πώς η πολιτισμική πραγματικότητα διάφορων περιοχών του κόσμου οδήγησε ορισμένες χώρες στην οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία και στην υλική πρόοδο - ή πώς συνέβαλε στην καθυστέρηση των άλλων.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, το κλειδί για την ανακούφιση της φτώχειας στον κόσμο βρίσκεται στην κατανόηση των μαθημάτων της ιστορίας -μαθήματα που παρουσιάζονται με μοναδικά αντικειμενικό τρόπο σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο.
Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSC) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση την Αγροτική Ανάπτυξη. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός.
Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Είναι σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Τα τελευταία δέκα χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου διδάσκοντας παράλληλα Διεθνή Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.
Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Ο Ντέιβιντ Λάντες (Νέα Υόρκη, 1924-Χέιβερφορντ, 2013) ήταν καθηγητής οικονομικών και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (όπου υποστήριξε το διδακτορικό του το 1953). Δίδαξε επίσης ιστορία στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Έγραψε συναρπαστικά βιβλία που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και χαρακτηρίστηκαν "σημαντικά σημεία αναφοράς για όσους θέλουν να κατανοήσουν τις οικονομικές διαδικασίες που συγκροτούν τον κόσμο μας" (ο ιστορικός Niall Ferguson τον αποκαλούσε "τον πιο σημαντικό μέντορά" του): "Bankers and Pashas: International Finance and Economic Imperialism in Egypt" (1958), "The Unbound Prometheus: Technological Change and Industrial Development in Western Europe from 1750 to the Present" (1969) (ελλ. έκδ. "Ο Προμηθέας χωρίς δεσμά", Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2009), "Revolution in Time: Clocks and the Making of the Modern World" (1983) (ελλ. έκδ. "Τα γρανάζια του χρόνου", ΜΙΕΤ, 2012), "The Wealth and Poverty of Nations: Why Some Are So Rich and Some So Poor" (1998) (ελλ. έκδ. "Ο πλούτος και η φτώχεια των εθνών", Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2005), "Dynasties: Fortunes and Misfortunes of the World’ s Great Family Businesses" (2006), κ.ά. Έφυγε από τη ζωή στο Haverford της Πενσυλβανίας στις 17 Αυγούστου 2013, σε ηλικία 89 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα