Μία από της χαρισματικές προσωπικότητες, που έχουν συνδέσει τη ζωή και τη δράση τους με σημαντικές πτυχές της αγιορειτικής ιστορίας κατά τον 18ο αιώνα, είναι και ο όσιος Παρθένιος ο Σκούρτος, από τον Φουρνά των Αγράφων.
Ο "ιερομόναχος Παρθένιος, ο πνευματικός και ζωγράφος", όπως υπογράφει ο ίδιος σε διάφορα έγγραφα, με την αγωνιστικότητά του, η οποία είχε κάτι από την φρεσκάδα των Ευρυτανικών ορέων, ασκήθηκε στο λαυριωτικό κελλί του Αγ. Γεωργίου στις Καρυές. Συνδέθηκε στενά πνευματικά με τους κορυφαίους του νεοησυχααστικού φιλοκαλικού κινήματος των ιερών Κολλυβάδων, άγιο Μακάριο Νοταρά και όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Αναφορά στην αγιότητα του Παρθενίου αλλά και στην ευωδία που εξέπεμπαν τα λείψανά του μετά την ανακομιδή τους, γίνεται σε αρκετά κείμενα της εποχής.
Ο Παρθένιος εκτός από οσιακής βιοτής ιερομόναχος στάθηκε και υψηλής ποιότητας ζωγράφος. Η τέχνη του οσίου Παρθενίου και του εργαστηρίου του, εντάσσεται στο ανανεωτικό καλλιτεχνικό ρεύμα, καθαρά αγιορείτικο, που εμφανίζεται το α΄ τέταρτο του 18ου αιώνα και προτείνει την επιστροφή και αντιγραφή των παλαιότερων προτύπων της τέχνης της εποχής των Παλαιολόγων και κυρίως της συμβατικά λεγομένης "Μακεδονικής" Σχολής. Εντυπωσιακές σε σύνθεση και εκτέλεση τοιχογραφίες αλλά και περίτεχνες φορητές εικόνες του εργαστηρίου κοσμούν ιερούς ναούς στον Άθωνα αλλά και εκτός αυτού.