Μια φωνή κατά της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τα ζητήματα του ελληνικού Πανεπιστημίου που έθεσαν οι φοιτητές με τις καταλήψεις τους και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με την απεργία τους.
Η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική συνίσταται κυρίως στην εκχώρηση οικονομικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων του κράτους στον καπιταλιστικό τομέα της οικονομίας. Αυτό συνεπάγεται ότι αγαθά και υπηρεσίες, που παρήγαγε μέχρι πρότινος το δημόσιο και τα πρόσφερε ως δημόσια αγαθά δωρεάν ή αντί ευτελούς τέλους ή αντί λελογισμένου αντιτίμου στο κοινό, θα τα παράγουν τώρα πλέον καπιταλιστικές επιχειρήσεις και θα τα προσφέρουν με σκοπό το κέρδος σε όσους έχουν να πληρώσουν. Ένα από αυτά τα δημόσια αγαθά είναι και η ανώτατη εκπαίδευση. Την επιδίωξη του κράτους να μετατρέψει βαθμιαία τη δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση σε καπιταλιστικό εμπόρευμα πραγματεύονται τα άρθρα αυτού του τομιδίου.
Περιεχόμενα:
- Πρόλογος
- Η φιλελεύθερη δημοσιονομική πολιτική υπό τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης
- Οι συνέπειες της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος στην ανώτατη παιδεία
- Η οίκοθεν αμπελοφιλοσοφία ως θεραπαινίς της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και του αδυσώπητου οικονομικού φιλελευθερισμού
- Περί Πναπιστημιακού ασύλου
- Περί του "ενός και μοναδικού συγγράμματος"
- Publish or perish
- Για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων
- Πανεπιστημιακές σπουδές τριετούς φοίτησης: απαρχή αποδόμησης της συγκροτημένης θεραπείας της επιστήμης.
Γεώργιος Σταμάτης (Συγγραφέας)
Ο Γιώργος Σταμάτης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες για ζητήματα της κεϋνσιανής, της νεορικαρδιανής και της μαρξικής οικονομικής θεωρίας, αλλά και για ζητήματα της κρατικής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα