Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602089026
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ ανήκει στην ομάδα των λογοτεχνών (μαζί με τους Πούσκιν, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι κ.ά.) που δημιούργησε τον «Χρυσό Αιώνα» της ρωσικής λογοτεχνίας (19ος αιώνας), η οποία στη συνέχεια έφερε τις βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές του 20ού αιώνα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους, με παγκόσμια αναγνώριση. Η διαχρονικότητα του έργου του οφείλεται στον τρόπο που συνθέτει απλές, καθημερινές ιστορίες (οι οποίες αντλούνται από πραγματικά περιστατικά της πολυτάραχης ζωής του στη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις), στην περιγραφή του κοινωνικού περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής των ηρώων του, καθώς και στις βαθιά διεισδυτικές περιγραφές στις σκέψεις, στις συμπεριφορές, στις ηθικές αρχές και αξίες των χαρακτήρων που αναλύει. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει πέντε από τις πιο αντιπροσωπευτικές του νουβέλες, σε μεταφράσεις του Αντρέα Σαραντόπουλου (από τα ρωσικά) και της Ξένιας Πλαχούρη (από τα γαλλικά), που εκδίδονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Ο Αντρέας Σαραντόπουλος γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Αγριλιά Μεσσήνης. Τελείωσε το γυμνάσιο στα 1932 και στα 1934 κατατάχθηκε εθελοντής στο στρατό. Στα 1939 βγήκε ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Αξιωματικών Στρατιωτικών Υπηρεσιών. Έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και αργότερα στην Εθνική Αντίσταση (ΕΛΑΣ). Το χρονικό διάστημα 1945-1953 το πέρασε στις φυλακές και εξορίες. Έμαθε ρωσικά μόνος του, έγραψε ρωσική γραμματική (1957) κι έχει μεταφράσει τα περισσότερα από τα έργα των Ρώσων κλασικών και πολλά έργα Σοβιετικών συγγραφέων με επιτυχία. Έχει γράψει και έχει εκδώσει το τετράτομο αντιστασιακό και μετα-αντιστασιακό έργο με τίτλο "Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι" και συνεχίζει το έργο του.
Ο Ιβάν Τουργκένιεφ (1818-1883) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους πεζογράφους του 19ου αιώνα. Σπούδασε στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στο Βερολίνο.
Αν και ανήκε σε πλούσια αριστοκρατική οικογένεια, με πολλούς δουλοπάροικους στην ιδιοκτησία της, αγωνίσθηκε σθεναρά για την κατάργηση της δουλοπαροικίας και σε αυτό το θέμα αναφέρεται αλληγορικά και το έργο του "Μουμού".
Ο Τουργκένιεφ ασχολήθηκε αρχικά με την ποίηση, γρήγορα όμως στράφηκε στην πεζογραφία και την δραματουργία. Υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε και όρισε τη λέξη "μηδενιστής", στο έργο του "Πατέρες και παιδιά". Στα κυριότερα έργα του Τουργκένιεφ συγκαταλέγονται:
Διηγήματα-Συλλογές: "Αναμνήσεις ενός κυνηγού" (1852), "Μουμού" (1854), "Άσία" (1858), "Η πρώτη αγάπη" (1860), "Ο βασιλιάς Ληρ στη στέπα" (1870).
Μυθιστορήματα: "Ρούντιν" (1856), "Η φωλιά των ευγενών" (1859), "Την παραμονή" (1860), "Πατέρες και παιδιά" (1862), "Ο καπνός" (1867), "Απάτητη γη" (1876).
Θεατρικά: "Ένας μήνας στην εξοχή" (1855).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα