“Στη στεριά, τα κοράλλια προσφέρονταν για να διαμορφωθούν, εκτός από κοσμήματα και χάντρες ροζαρίου (κομπολογιού), σε κουμπιά: ένας νεωτερισμός, που ήδη είχε εμφανιστεί στην Ιταλία τον 13ο αιώνα. Μια άλλη νέα μόδα είχε κάμει να εξαφανιστεί ο προηγούμενος τύπος των φαρδιών βρακιών, που ήταν άλλοτε μακριά μέχρι τα γόνατα κι άλλοτε μέχρι τον αστράγαλο – ακριβώς όπως τα δικά μας πανταλόνια.
Στη θάλασσα, τον 13ο αιώνα εφευρέθηκε το περιστρεφόμενο τιμόνι, στημένο στην πρύμνη του πλοίου, αλλά και η πυξίδα ήταν αρχικά ένα μικρό κουτί από ξύλο πύξου (πυξαριού).
Και στα δύσκολα, δεν έφτανε που βροντούσε από τον ουρανό η οργή του αθάνατου Θεού, ήταν ανάγκη ο ανθρωπάκος (όταν η σκληρότητα συμμαχεί με την υπεροψία!) να βροντάει και από τη γη: η ανθρώπινη τρέλα μιμήθηκε τον αμίμητο κεραυνό […] με τις πόλεις του Μεσαίωνα, πάντοτε έτοιμες να κάμουν πόλεμο, η ανθρωπότητα έπρεπε να κάμει τους λογαριασμούς της με μια άλλη εφεύρεση, τρομερή, την πυρίτιδα, ένα μείγμα άνθρακα, νιτρικού άλατος και θείου.”
Αυτά τα σύντομα αποσπάσματα της Chiara Frugoni (Κιάρα Φρουγκόνι) είναι ένα μονάχα μικρό μέρος από τα πολλά και ιδιαίτερα κείμενα που συνθέτουν το πρώτο βιβλίο της σειράς μας το οποίο «αποσυνθέτει» την ιδέα που πολλοί ακόμη επιθυμούν να διατηρήσουν για τον Μεσαίωνα. Διαβάζοντας το βιβλίο θα καταλάβουμε πως η χιλιόχρονη αυτή εποχή δεν είχε κατακλυστεί από τον «σκοταδισμό». Θα μάθουμε την πηγή πραγμάτων που συναντούμε ακόμη και σήμερα και που γεννήθηκαν στον Μεσαίωνα: τα γυαλιά, το χαρτί με τα υδατόσημα, τις φιλιγκράνες και τους πρώτους τυπογράφους• τους αραβικούς αριθμούς και το μηδέν, την ημερομηνία από τη γέννηση του Χριστού και τις τράπεζες, τους συμβολαιογράφους αλλά και την αναισθησία! Θα ξαναγνωριστούμε με τα ονόματα των μουσικών φθόγγων, θα κρατήσουμε το σκάκι και τα παιγνιόχαρτα για τον ελεύθερό μας χρόνο και τη γάτα για οικόσιτη συντροφιά αλλά και θα συμμετάσχουμε στο περίφημο καρναβάλι. Θα φανταστούμε τα τζάμια στα παράθυρα των σπιτιών και το αναμμένο τζάκι. Και όπως αφηγείται η συγγραφέας, ο Μεσαίωνας μας κάνει να καθόμαστε στο τραπέζι και να τρώμε, με το πιρούνι, τα τόσο αγαπημένα μας ζυμαρικά (pasta), τα μακαρόνια και τα βερμιτσέλι…
Σέργιος Μοσχονάς (Μεταφραστής)
Chiara Frugoni (Συγγραφέας)
Η Chiara Frugoni γεννήθηκε το 1940 στην Πίζα, όπου, έπειτα από το πτυχίο, ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή της στη Scuola Normale Superiore. Δίδαξε Μεσαιωνική Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Πίζας και «Roma II» και στο Παρίσι και φοίτησε στο Princeton, έχοντας κερδίσει μια υποτροφία στο Institute for Advanced Study. Συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους επιστήμονες που ασχολούνται με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης και έχει βραβευθεί με το premio Viareggio 1994 στον τομέα της δοκιμιογραφίας για το έργο της Francesco e l’invenzione delle stimmate που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Einaudi. Η μέθοδός με την οποία ασχολείται με την ιστορία ήταν ανέκαθεν να ενώνει κείμενο και εικόνες, θεωρώντας τις ισάξιες πηγές. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, στα ιαπωνικά και στα κορεατικά. Ανάμεσα στα έργα της διακρίνονται: A. Barbero και C. Frugoni, Dizionario del Medioevo, Laterza, Μπάρι, 1994· A. και C. Frugoni, Storia di un giorno in una città medioevale, Laterza Μπάρι, 1997· L’affare migliore di Enrico. Giotto e gli affreschi della Cappella Scrovegni, Einaudi, Τορίνο 2008· La voce delle immagini. Pillole iconografiche dal Medioevo, Einaudi, Τορίνο, 2010· Quale Francesco? Il messaggio nascosto negli affreschi della Basilica superiore ad Assisi, Einaudi, Τορίνο, 2015. Vivere nel Medioevo, uomini donne e soprattutto bambini, Il Mulino, Μπολόνια, 2017· Uomini e animali nel Medioevo. Storie fantastiche e feroci, Il Mulino, Μπολόνια, 2018· Paradiso vista Inferno. Buon Governo e Tirannide nel Medioevo di Ambrogio Lorenzetti, Il Mulino, Μπολόνια, 2019 και Paure medievali. Epidemie, prodigi, fine del tempo, Il Mulino, Μπολόνια, 2020.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα