Ο Μελισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Μελισμός

Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι-διάκονοι μπροστά στην Αγία Τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό

Χαρά Κωνσταντινίδη

91.72€ -10% 82.55€

Σε μια εμπνευσμένη στιγμή, νομίζω, ο αείμνηστος καθηγητής Νικόλαος Δρανδάκης πρότεινε για θέμα της διδακτορικής διατριβής μου την παράσταση του Μελισμού. Πρόκειται για την εικαστική σύνθεση η οποία αποδίδει τη μεταβολή του προσφερόμενου άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα του Χριστού, πράξη που τελείται κατά το μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Η παράσταση του Μελισμού εικονίστηκε για πρώτη φορά στις αψίδες των βυζαντινών εκκλησιών στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αιώνα και έκτοτε καθιερώθηκε στο εικονογραφικό πρόγραμμα του ιερού.

Το θέμα του Μελισμού στη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική ήταν γνωστό από περιστασιακές και συνοπτικές αναφορές εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις εκτενέστερων δημοσιευμάτων. Η συλλογή του ιδιαίτερα πλούσιου αρχαιολογικού και επιγραφικού υλικού, κυρίως αδημοσίευτου ή μόνον εν μέρει δημοσιευμένου, υπήρξε επίπονη, μακροχρόνια και με εύλογα πρακτικά προβλήματα, εξαιτίας του σημείου του ναού στο οποίο εικονίζεται η παράσταση. Στη μελέτη περιελήφθησαν οι εντοίχιες παραστάσεις του Μελισμού που διασώζονται σε μνημεία του γεωγραφικού χώρου των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας, των νήσων του Αιγαίου και της Κύπρου και χρονολογούνται από τη δημιουργία του θέματος μέχρι το έτος 1453. [...]

(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

Δήμητρα Ι. Μονιού (Επιμέλεια)

Η Δήμητρα Μονιού είναι Διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ασχοληθεί με τη Βυζαντινή ποίηση, την αντιρρητική θεολογία και την ιστοριογραφία της παλαιολόγειας περιόδου, καθώς και την ύστερη εκκλησιαστική βυζαντινή ρητορική. Έχει δημοσιεύσει κριτικές εκδόσεις και έχει μεταφράσει στη νέα ελληνική κείμενα της ύστερης βυζαντινής γραμματείας. Έργα της: 1) Γεωργίου Σφραντζή, Βραχύ Χρονικό, Αθήνα 2006, 2) Μνήμες Αλώσεως. Κωνσταντινούπολη 1453, δ΄ έκδ. Αθήνα 2010, 3) Οι Ομιλίες του Νείλου μητροπολίτου Ρόδου. Μία προσέγγιση στην ύστερη βυζαντινή εκκλησιαστική ρητορική, Αθήνα 2010, 4) Γεώργιος Μοσχάμπαρ. Ένας ανθενωτικός θεολόγος της πρώιμης Παλαιολόγειας περιόδου. Βίος και έργο (διδ. διατριβή), Αθήνα 2011, 5) Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός-Ιωάννης Κυπαρισσιώτης. Μία σημαντική πτυχή των ησυχαστικών ερίδων, Θεσσαλονίκη 2012, 6) Οι Ασματικοί κανόνες στο Βυζάντιο. Το λογοτεχνικό είδος-Επιλογή ανεκδότων κειμένων, Αθήνα 2014, 7) Χριστοφόρου Μυτιληναίου, Στίχοι Διάφοροι, Αθήνα 2017 κ.ά.

Χαρά Κωνσταντινίδη (Συγγραφέας)

Η Χαρά Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ανασκαφές που διεξήγαγαν οι καθηγητές Δημήτριος Πάλλας και Νικόλαος Δρανδάκης. Συμμετείχε στην έρευνα των βυζαντινών μνημείων που έγιναν στη Λακωνική - Μεσσηνιακή Μάνη και στην Επίδαυρο Λιμηρά με την εποπτεία του καθηγητή Ν. Δρανδάκη. Το 1991 υποστήριξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό". Η μονογραφία της "Ο ναός της Φανερωμένης στα Φραγκουλιάνικα της Μέσα Μάνης" εκδόθηκε το 1998 από τις Λακωνικές Σπουδές (Παράρτημα 2). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη βυζαντινή τέχνη σε συλλογικά έργα και επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
486
Διαστάσεις:
29χ22
Βάρος:
2.086 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση