Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608480834
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πολιτική | Οικονομία , Ανθρωπολογία , Δοκίμια
Εκδότης
"Ο μεγάλος μετασχηματισμός" πραγματεύεται την εκατονταετία 1830-1940 των ευρωπαϊκών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, με επίκεντρο την εδραίωση, τις παλινδρομήσεις και την κατάρρευση της οικονομίας της αγοράς.
Ο συγγραφέας, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της κοινωνικής και οικονομικής ανθρωπολογίας, απαντά αφ΄ ενός στον μαρξισμό και αφ΄ ετέρου στον οικονομισμό του φιλελευθερισμού.
Ο βαθύς ανθρωπισμός που διαπνέει το βιβλίο καταλήγει στην πάντα επίκαιρη θέση του Πολάνυι: ο άνθρωπος είναι, πρώτα απ΄ όλα, κοινωνικό ον· η ανθρώπινη κοινωνία δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο των μηχανιστικών κανόνων της οικονομίας της αγοράς· η οικονομία πρέπει να έχει κοινωνική θεμελίωση.
Ο Κώστας Γαγανάκης γεννήθηκε στη Γλασκώβη (Βρετανία) τον Μάρτιο του 1961. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης, όπου το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτορας στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Από το 1996 διδάσκει πρώιμη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύεται στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Μεταρρύθμισης, με κύριο πεδίο αναφοράς τη Γαλλία των Θρησκευτικών Πολέμων του 16ου αιώνα. Πέρα από το πρώτο του βιβλίο ("Ο πόλεμος των λέξεων. Θρησκευτική διαμάχη και προπαγάνδα στη Γαλλία τον καιρό της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου", Αθήνα, Νεφέλη, 2003), έχει συγγράψει άρθρα σχετικά με την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της κρίσης της Μεταρρύθμισης, και με την ιστοριογραφία του 16ου αιώνα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein/Ιστορείν.
Καίτοι η ζωή του Πολάνυι ήταν νομαδική -ποτέ δεν βολεύτηκε σε μία άνετη ακαδημαϊκή θέση- το έργο του είχε σημαντική επιρροή στους συγχρόνους του. Ο Πολάνυι (1896 - 1964) γεννήθηκε στη Βιέννη και μεγάλωσε στη Βουδαπέστη· εκεί σπούδασε και σύχναζε στους κύκλους του Καρλ Μάνχαϊμ και του Γκέοργκ Λούκατς. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αιχμαλωτίστηκε στο ρωσικό μέτωπο και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, γύρισε στη Βιέννη και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1933 και ζούσε παραδίδοντας κατ΄ οίκον μαθήματα. Το 1940, σε μία περιοδεία για διαλέξεις στις Η.Π.Α., δέχθηκε την προσφορά του Μπένινγκτον Κόλετζ να διδάξει εκεί. Τότε έγραψε και το opus magnus του, τον "Μεγάλο μετασχηματισμό" (1944).
Το 1947, προσκλήθηκε να διδάξει στο κοινωνιολογικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ωστόσο, επειδή η γυναίκα του Ilon Duczynska είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτυχημένη Ουγγρική επανάσταση το 1920, δεν της έδιναν βίζα για να επισκεφθεί τις Η.Π.Α. Οπότε ο Πολάνυι υποχρεώθηκε να κατοικεί στο Τορόντο του Καναδά και να πηγαίνει στις Η.Π.Α. για να διδάσκει· αυτό κράτησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Παρ΄ όλο που επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την διακλαδική έρευνα στο Κολούμπια, ποτέ δεν εντάχθηκε στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Έμεινε σε όλη του τη ζωή εξόριστος -από την Ουγγαρία, από την Αυστρία, από την Αμερική, από το ακαδημαϊκό περιβάλλον...
Κυριότερα έργα του:
- "Ο μεγάλος μετασχηματισμός", 1944
- "Trade and Markets in Early Empires" σε συνεργασία με τους K. Conrad, K. Arensburg, H. W. Pearson, 1957
- "Dahomey and the Slave Trade", σε συνεργασία με τον A. Rotstein, 1966
- "Primitiv, Archaic and Modern Economics: Essays of Karl Polanyi", 1968
- "The Livelihood of Man", σε συνεργασία με τον H. W. Pearson, 1977.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα