Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604585335
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει επιχειρηθεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Η κρίση ταυτίστηκε με το μνημόνιο πριν ακόμη αυτό εφαρμοστεί, πριν ακόμη επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις ή οι επώδυνες περικοπές που επέβαλλε.
Η συζήτηση για το «φάρμακο», τη δοσολογία, τη δηλητηριώδη ή θεραπευτική του ουσία, εξέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή από την ίδια την «ασθένεια». Ελάχιστες αναλύσεις και ερμηνείες για το ίδιο το πρόβλημα βρήκαν απήχηση στον δημόσιο λόγο.
Η κρίση ξεκίνησε από ένα γεγονός τεράστιας σημασίας που έτεινε να υποτιμηθεί ή να αναχθεί σε αποτέλεσμα μιας μονοδιάστατης ιδεολογικής κυριαρχίας. Το γεγονός δεν ήταν άλλο από τη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους – και όχι των τραπεζών όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναπαραστάσεις, τα σχόλια, οι πολιτικές προέκυψαν όχι για την ίδια την κρίση, αλλά κυρίως σε αναφορά με τη βασική συνέπειά της, το μνημόνιο και την επιτυχή ή ατυχή δικαιολόγησή του.
Η συλλογή κειμένων αυτού του βιβλίου δεν φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην συστηματική ανάλυση των λόγων που αρθρώθηκαν γύρω από την κρίση και των φορέων που τους εξέφρασαν. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού –που τα περισσότερα πρωτοδημοσιεύτηκαν στον Τύπο– αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια να σημειολογηθεί αυτή η νέα συνθήκη, να σχολιαστεί η επικαιρότητα, να κατανοηθούν καινούργιες εκφάνσεις του δημόσιου λόγου και μεταλλάξεις παλαιότερων.
Είναι μια προσπάθεια αρχικής χαρτογράφησης των πεδίων στα οποία αναπτύχτηκε έντονη πόλωση, λόγος βίας και μίσους, αλλά και αναστοχασμός πάνω στις αιτίες και συνέπειες της κρίσης, κυρίως την περίοδο 2012-13.
Ο Βασίλης Βαμβακάς είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει από το 2012. Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα (ΕΚΠΑ), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000. Από το 2002 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο ΕΚΠΑ. Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Εκλογές και επικοινωνία στη Μεταπολίτευση. Πολιτικότητα και θέαμα, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Το 2010 συνεπιμελήθηκε (με Παναγή Παναγιωτόπουλο) τον συλλογικό τόμο Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό, εκδόσεις «Το Πέρασμα», που κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση το 2014 από το «Επίκεντρο». Οι δημοσιεύσεις του αφορούν ζητήματα κοινωνιολογίας της δημοφιλούς κουλτούρας, της ιδεολογίας και της πολιτικής επικοινωνίας.
Ο Βασίλης Βαμβακάς διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επικοινωνία στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα