Η έκδοση αποτυπώνει το Τιμητικό αφιέρωμα στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου, που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018.
Αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την Προσφώνηση του Προέδρου του ΤΙΕ -Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, καθώς και την εισήγησή του με τίτλο "Το ΄Εθνολογικό Μουσείο Θράκης΄ - Αγγελική Γιαννακίδου΄, ο θρακικός λαϊκός πολιτισμός και το ΔΠΘ". Επίσης, τις εισηγήσεις της Δρ. Λαογραφίας - Διδάσκουσας στο ΤΙΕ Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη "Η αξιακή προσέγγιση του θρακικού λαϊκού πολιτισμού μέσα από τη διαχείριση των συλλογών του ΄Εθνολογικού Μουσείου Θράκης΄ - Αγγελική Γιαννακίδου΄", του Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας - Μέλους ΕΔΙΠ του ΤΙΕ Θανάση Κούγκουλου "Η Αγγελική Γιαννακίδου και η πολιτισμική ταυτότητα της Θράκης", της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Trakya University Merve Kιzanlιk, της Αρχαιολόγου - Δρ. Μουσειολόγου Νάγιας Δαλακούρα "Το ΄Εθνολογικό Μουσείο Θράκης - Αγγελική Γιαννακίδου΄: ένα μουσείο που διατηρεί την ιστορική μνήμη ζωντανή". Τέλος, την αντιφώνηση της Αγγελικής Γιαννακίδου με θέμα "Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης".
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.
"Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης μέσα από τη φιλοσοφία που το διακατέχει και χάρη στη συνεργασία του με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ως πυλώνας της περιοχής συνεισφέροντας στη βιωσιμότητά της. Να συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός, ένας χώρος έκφρασης της δημιουργικότητας ιδεών και συναισθημάτων αλλά και σύνδεσης των ανθρώπων. Για να συνεχίσει να υπάρχει ως ποιότητα και μουσειακή εμπειρία, ως ένα συμβολικό τοπόσημο στον χώρο της Θράκης, ως ένας -συμπυκνωτής ήπιας δύναμης- με επιρροή και εκτόπισμα στην κοινωνία, επιμένοντας να παράγει δημιουργικό έργο ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που εγείρονται από διάφορες συγκυρίες".
Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος-Ιδρύτρια Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
Μανόλης Γ. Βαρβούνης (Επιμέλεια)
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
Θανάσης Β. Κούγκουλος (Επιμέλεια)