Οι εκκλησιαστικοί κώδικες συνιστούν μια ανεκτίμητη διαγνωστική πηγή, γιατί μέσα σ΄ αυτούς καταγράφονται οι θεσμοί, τα ήθη και τα έθιμα των υποδούλων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Έτσι γίνονται κατανοητοί στις νεώτερες γενιές οι συνεκτικοί δεσμοί που οδήγησαν στην ενότητα του ελληνισμού, η οποία εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο.
Ο "Κώδικας" περιέχει πλούσιες πληροφορίες για τη δικαιική, κοινωνική, οικονομική, δημογραφική και εκκλησιαστική πραγματικότητα, όχι μόνο της πόλης της Κοζάνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Συνιστά μια πολύτιμη ιστορική μαρτυρία, μέσα από την οποία, τόσο ο ειδικός ερευνητής όσο και ο απλός αναγνώστης, μπορεί να προσεγγίσει το αντικείμενο των ενδιαφερόντων του με άμεσο τρόπο.
Βασιλική Θ. Διάφα - Καμπουρίδου (Συγγραφέας)
Η Βασιλική Θ. Διάφα - Καμπουρίδου είναι Δικηγόρος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου και είναι διδάκτορας του Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα