Τούτος ο οδηγός συνοδεύει τον επισκέπτη στο πέρασμά του μέσα από μια ακραία συνοικία της αρχαίας πόλης της Αθήνας, με λίγα κτίρια στη μικρή περιοχή μέσα στην πόλη και με πολυάριθμους τάφους στην περιοχή έξω από τα καλοδιατηρημένα οχυρωματικά τείχη, που χωρίζουν την πόλη από το προάστιο. Το αρχαίο ποταμάκι-χείμαρρος "Ηριδανός" διασχίζει το χώρο των ανασκαφών από τα ανατολικά προς τα δυτικά και δημιουργεί, με τους πράσινους τύμβους και τα ταφικά μνημεία που υψώνονται εκεί, ένα θελκτικό τοπίο.
Έτσι όπως περιβάλλεται ψηλά από τους σημερινούς δρόμους, ο χώρος των ανασκαφών του Κεραμεικού αποτελεί έναν τυχαίο τομέα κύκλου χωρίς κέντρο, με ποικιλία αρχαίων ερειπίων που προκαλούν σύγχυση. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την ανίδρυση των μνημείων, για την επαναφορά του χώρου στην αρχική του κατάσταση με καθαρισμό, με φύτεμα θάμνων και άλλων φυτών, με νέες επιχωματώσεις τύμβων που έχουν από καιρό εξαφανιστεί, η περιοχή δύσκολα γίνεται κατανοητή, ακόμη και στον επισκέπτη που δε βιάζεται, αν δεν του είναι γνωστά και τα ερείπια που βρίσκονται κάτω από τη γη και η ιστορία του χώρου που δείχνει, ότι η ιστορία του Κεραμεικού είναι ένας καθρέφτης της ιστορίας της Αθήνας.
Αυτήν την προϋπόθεση για καλύτερη κατανόηση θέλει να εξασφαλίσει τούτη η περιγραφή. Αυτή πάλι βασίζεται στις δραστηριότητες πολλών επιστημόνων επί δεκαετίες ολόκληρες, εξίσου δε και στην προθυμία και ικανότητα των Ελλήνων που εργάστηκαν επί μακρά σειρά ετών στις ανασκαφές και στους οποίους οφείλονται αρκετές ανακαλύψεις. [...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Αλίκη Σεϊρλή (Μεταφραστής)