Εάν η σχέση του Κάφκα με την Ελλάδα έχει, έστω και αποσπασματικά, ποικιλοτρόπως μελετηθεί, η σχέση της Ελλάδας με τον Κάφκα –η επίδραση και η πρόσληψη του έργου του στον ελληνικό χώρο– παραμένει, παρά την αδιάλειπτη δημοτικότητα του συγγραφέα στη χώρα, ένα εν πολλοίς αδιερεύνητο τοπίο. Αυτό το τοπίο επιχειρεί να χαρτογραφήσει ο εν λόγω συλλογικός τόμος, ο οποίος περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο Κάφκα και Ελλάδα που οργάνωσε το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας στις 18 και 19 Ιουνίου 2021.
Οι βασικοί θεματικοί του άξονες είναι, πέρα από την πρόσληψη και την επίδραση του Κάφκα στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη, οι μεταφράσεις του έργου του, οι διασκευές για το θέατρο και ο Κάφκα στην ελληνική εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται τα ίχνη του Κάφκα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έως τις μέρες μας.
Ευριπίδης Γαραντούδης (Εισηγητής)
O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.
Αγλαΐα Μπλιούμη (Εισηγητής)
Τάσος Μιχαηλίδης (Εισηγητής)
Αναστασία Αντωνοπούλου (Εισηγητής)
Μαρία Σεχοπούλου (Εισηγητής)
Θωμάς Συμεωνίδης (Εισηγητής)
Ροζαλί Σινοπούλου (Εισηγητής)
Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς (Εισηγητής)
Αλέξανδρος Κυπριώτης (Εισηγητής)
Βασιλική Δημουλά (Εισηγητής)
Ευαγγελία Γ. Αραβανή (Εισηγητής)
Έλενα Χατζόγλου (Εισηγητής)
Στέλλα Κουλάνδρου (Εισηγητής)
Κατερίνα Καρακάση (Εισηγητής)
Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς (Επιστημονική επιμέλεια)
Κατερίνα Καρακάση (Επιστημονική επιμέλεια)
Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς (Πρόλογος)
Κατερίνα Καρακάση (Πρόλογος)