Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608600393
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(. . .) Μαθητής του Δημητριάδη, ήταν από τους καλλιτέχνες εκείνους, που χωρίς να αγνοούν τις τάσεις της σύγχρονης γλυπτικής, θέλουν να μείνουν πιστοί στα διδάγματα της κλασικής τέχνης. Ο Θανάσης Λημναίος προσπαθούσε να προχωρήσει σε βάθος στην κατανόησή της, να εξοικειωθεί με τους κανόνες της και να γίνει κύριος της αυστηρής αυτής τεχνικής, που τόσα και τόσα μεγάλα έργα μας έχει αφήσει. Γι’ αυτό και ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του είναι η θετική του προσήλωση στις παραδοσιακές μορφές, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να προχωρεί και σε πιο επαναστατικές, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής του, αναζητήσεις. ( . . .) Η δουλειά του πάνω σε μάρμαρο, όπου η παραμικρή κακή εκτίμηση στην κίνηση της σμίλης μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο έργο, είναι το καλύτερο δείγμα της σιγουριάς της τεχνικής του. Γιατί ο γλύπτης, όταν δουλεύει σε μάρμαρο, δεν έχει κανένα περιθώριο πειραματισμού, όπως με τα προπλάσματα σε πηλό. Γι’ αυτό, αξιολογώντας τα διάφορα έργα του, θα έπρεπε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα όσα είναι φτιαγμένα σε μάρμαρο, όπως η «Στοργή», ή το «Κοριτσάκι με τις πλεξίδες». Σ’ αυτά φαίνεται καλύτερα η αρτιότητα της δουλειάς του. Γιατί ο Θανάσης Λημναίος, ενώ απλοποιεί στο έπακρο τους όγκους και τις γραμμές του, κατορθώνει να αποδώσει τέλεια όλη την αγνότητα μιας παιδικής φυσιογνωμίας, την εκφραστικότητά της, και μαζί όλη την ουσία της στοργής. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Μουρέλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912. Σπούδασε στο Ελληνογαλλικό Λύκειο της Πόλης, όπου πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, υπήρξε μάλιστα μέλος της γνωστής Φιλολογικής Συντροφιάς. Το 1927 έρχεται στην Αθήνα. Προς τα τέλη του 1934 βρίσκεται για σπουδές φιλοσοφίας στο Παρίσι. Το 1938-39 βρίσκεται στο Λονδίνο. Με τον πόλεμο επιστρέφει στην Ελλάδα.
Από το 1945, που παντρεύτηκε και μετά, δίδαξε για πολλά χρόνια όλους τους κλάδους της φιλοσοφίας στις ανώτερες τάξεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, και είκοσι περίπου χρόνια αργότερα, με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου ξαναβρίσκεται στη Γαλλία ως ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Παράλληλα ασχολείται με την εκπόνηση δύο διδακτορικών, τα οποία και τον καθιερώνουν "μεταξύ των εγκύρων φιλοσόφων της Γαλλίας", όπως γράφτηκε. Επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1966 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Συστηματικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο και δίδαξε από το 1967, ως την ώρα της συνταξιοδότησής του, για είκοσι περίπου χρόνια. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1994 στην Αθήνα.
Το φιλοσοφικό και αισθητικό έργο του Γιώργου Μουρέλου είναι σημαντικό σε δημοσιεύσεις ελληνικές και γαλλικές, τόσο με τα βιβλία του, όσο και με τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα