Ο ελληνισμός της Ανδριανούπολης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ελληνισμός της Ανδριανούπολης

Από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα: Κανονισμοί, καταστατικά, λογοδοσίες, επίσημα έγγραφα

Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης

43.46€ -10% 39.11€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789606741920

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Σταμούλης Αντ.

Πρωταρχικός μου σκοπός ήταν να συγκεντρώσω και να παρουσιάσω τους κανονισμούς των σωματείων της Ανδριανούπολης και τις λογοδοσίες του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Συγκέντρωσα ακόμη τα καταστατικά της Εκπαιδευτικής και Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Κωνσταντινουπόλεως "Αγαπάτε Αλλήλους" των ετών 1882-1889, τα οποία μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση της Ανδριανούπολης και των γύρω κοινοτήτων της. Τα κείμενα αυτά είναι δυσεύρετα και η συγκέντρωσή τους δεν ήταν έργο εύκολο. Απαίτησε χρόνο και κόπο. Θεώρησα σκόπιμα να συμπεριλάβω στην αρχή της εργασίας τέσσερις μελέτες μου, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε επιστημονικά περιοδικά και αναφέρονται στον Ελληνισμό της Αδριανούπολης, που δρούσε από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εργασία αυτή διαιρείται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος περιέχονται τέσσερις μελέτες, ενώ στο δεύτερο μέρος κανονισμοί, καταστατικά, λογοδοσίες και επίσημα έγγραφα.

Η κατάταξη των εργασιών στο πρώτο μέρος γίνεται σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά της αρχικής έκδοσης τους, ενώ στο δεύτερο σε θεματικές ενότητες. Ας σημειωθεί ότι στην παρούσα έκδοση στις τέσσερις εργασίες, που συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο μέρος, έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες και τροποποιήσεις γιατί έλαβα υπόψη μελέτες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν έως σήμερα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με αυτές. Στο δεύτερο μέρος οι πηγές που αναδημοσιεύονται εκδίδονται με το μονοτονικό σύστημα. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης (Συγγραφέας)

Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης γεννήθηκε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Ιστορικών Ερευνών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 διδάσκει την τουρκική γλώσσα και την ιστορία της τουρκικής λογοτεχνίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρείτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει επίσης την τουρκική στη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής Γλώσσας (Ι.Μ.Χ.Α.) Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μελέτες και άρθρα σχετιζόμενα με την ιστορία του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας, καθώς και άρθρα αναφερόμενα στην ιστορία και παρουσία των Τούρκων στη Μακεδονία. Στα πλαίσια των ερευνών του πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στην Κωνσταντινούπολη, σε πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας. Συμμετείχε σε εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και συνέγραψε τις μελέτες, "Η Μητρόπολη Μετρών και Αθύρων" (2007), "Ο ελληνισμός της Αδριανούπολης από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Κανονισμοί - καταστατικά - λογοδοσίες - επίσημα έγγραφα" (2008) και το "Χρηστικό λεξικό τουρκικών εκφράσεων με παραδείγματα" (2007). Δημοσίευσε επίσης άρθρα και βιβλιοκριτικές σε επιστημονικά περιοδικά και σε τιμητικούς τόμους, καθώς και σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Κωνσταντινούπολης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
662
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.375 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση