Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608724303
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα τελευταία χρόνια οι πολυάριθμες επιγραφές και οι πάπυροι που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους, καθώς και οι νέες επιστήμες της επιγραφικής και της παπυρολογίας που αναπτύχθηκαν, φώτισαν όχι τόσο τις εκστρατείες των διαφόρων στρατηγών όσο την καθημερινή κοινωνικο-οικονομική ζωή των απλών κατοίκων των διαφόρων ελληνικών πόλεων που απλώνονταν κατά την παραστατική έκφραση του Πλάτωνα, "γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως τα βατράχια γύρω από τη λίμνη".
Η ελληνική πόλη με την οικονομική της αυτάρκεια και την πολιτική ανεξαρτησία, οι ανατολικές δεσποτείες που στηρίζονταν στη στάσιμη αγροτική κοινότητα που εμπόδιζε την ανάπτυξη των δουλοκτητικών σχέσεων, παραμερίζονται από τη σκηνή.
Ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης γεννήθηκε το 1921. Σπούδασε ιστορία και φιλολογία. Πήρεν τον τίτλο του διδάκτορα φιλοσοφίας στην ιστορία (Ph. D. 1967) στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα). Από το 1970 ως το 1976 υφηγητής ιστορίας στο ίδιο Ινστιτούτο. Μετά τη δεύτερη επιστημονική διατριβή του με θέμα "Ελλάδα και Ανατολή" ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ επικρατείας (Doctorat d΄etat) στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών (1977). Από το 1977 ως το 1987 Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Διδάκτωρ Ιστορίας.
Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ "Για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας" (Οκτώβρης1972) εισηγήθηκε με θέμα "Η σύνθεση του Ελληνικού και Ανατολικού πολιτισμού". Στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Ασιανολόγων (Παρίσι, Ιούλης 1973) μίλησε με θέμα "Οράματα και πραγματικότητες του Ελληνοβακτριανού κράτους". Έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στο Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Ανατολής.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα αραβικά.