Ο ελληνικός τροτσκισμός
zoom in

Η ιστορία των πολιτικών οργανώσεων με κομμουνιστική, σοσιαλιστική ή εργατική αναφορά γύρω ή σε αντίθεση με το ΣΕΚΕ-ΚΚΕ ξεκινάει από πολύ νωρίς, ήδη από το 1918. Οι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσει το νεοσύστατο κόμμα από τη μια και οι διαφορετικές προσεγγίσεις της ελληνικής κοινωνίας από την άλλη δημιούργησαν τριβές που παρήγαγαν διαγραφές και διασπάσεις. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετασθούν στο σύνολό τους όλες αυτές οι οργανώσεις, η δράση τους, οι απόψεις τους, οι διαφωνίες τους και ο ρόλος τους στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
Η παρούσα συλλογική εργασία στρέφει την προσοχή της σ` ένα ρεύμα που εμφανίστηκε στο εσωτερικό του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, εξοστρακίστηκε από αυτό και στη συνέχεια θέλησε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του. Είναι η ελληνική Αριστερή Αντιπολίτευση μέσα από την οποία γεννήθηκε ένα ιδιαίτερο πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα, το τροτσκιστικό, που στα διαμορφωτικά για την Αριστερά χρόνια του Μεσοπολέμου επεδίωξε, και μάλιστα με αξιώσεις, να γίνει η ηγεμονική αριστερή πολιτική δύναμη. Για πλείστους λόγους, που παρουσιάζονται συνοπτικά στις σελίδες αυτού του βιβλίου, δεν τα κατάφερε. Όμως, συνέχισε και συνεχίζει να υπάρχει και να δρα ως ένας σημαντικός πόλος της Αριστεράς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Δημήτρης Λιβιεράτος

Δημήτρης Λιβιεράτος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1927. Είναι ιστορικός και ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος. Γνωστότερα έργα του είναι: "Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα (1918-1936)", τόμοι 1-4, Εναλλακτικές Εκδόσεις, "Παντελής Πουλιόπουλος: ένας διανοούμενος επαναστάτης", Γλάρος, 1992, "Τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ", Προσκήνιο, 1997, "Η εργατική πρωτομαγιά στην Ελλάδα", Προσκήνιο, 1999, και "Το αόρατο εργοστάσιο της επανάστασης (1959-1962)", Μαύρη Λίστα, 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Κατσορίδας

Δημήτρης Α. Κατσορίδας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κατσορίδας γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και της μαθητικής του κίνησης (ΠΑΜΚ) από το 1980 με συμμετοχή στους μαθητικούς αγώνες. Είχε συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών της ΣΔΟ και ήταν γραμματέας της σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου (1984-1986). Υπήρξε μέλος του γραφείου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας (1989-1990) και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας (1990-1991). Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1986, επανήλθε το 1989 με την ανασυγκρότηση και αποχώρησε το 1996 μετά το 4ο συνέδριο. Ήταν υποστηρικτής της εφημερίδας "Ξεκίνημα" μέχρι το 1992 και της "Σοσιαλιστικής Έκφρασης" μέχρι το 1996. Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και τα εξής βιβλία: "Ξένοι (;) εργάτες στην Ελλάδα", Αθήνα, Εκδ. Ίαμος, 1994, "Νέες τεχνολογίες και απασχόληση", Αθήνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις/Ρωγμή, 1998, "Ο μύθος της παγκοσμιοποίησης. Οι μεταμορφώσεις του ιμπεριαλισμού", Αθήνα, εκδ. Καμπύλη/Ρωγμή, 1999, "Ο ελληνικός τροτσκισμός. Ένα χρονικό 1923-1946" (μαζί με τους Δ. Λιβιεράτο και Κ. Παλούκη), Αθήνα, εκδ. Φιλίστωρ, 2003, "Σελίδες από τη Γρανίτσα" (Διακόπι Φωκίδος), Αθήνα, εκδ. Ρωγμή, 2005. κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Παλούκης

Κώστας Παλούκης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Παλούκης σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχει αναγορευτεί διδάκτορας νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Μάιο του 2016. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο εργατικό, κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα στο Μεσοπόλεμο, αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και σε ιστορικά συνέδρια. Έχει γράψει στα περιοδικά Μαρξιστική Σκέψη και Τετράδια του Μαρξισμού. Αρθρογραφεί στην κυριακάτικη εφημερίδα Πριν, είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Ουτοπία, διαχειρίζεται το blog raskolnikovgr.blogspot.com και είναι μέλος του ΟΜΙΚ από την ίδρυσή του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
142
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.227 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση