Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις 1928-1932
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις 1928-1932

Κώστας Α. Καραμανλής

14.84€ -33% 9.94€

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που θα έδινε αξία σε μία αναδρομική ιστορική ενασχόληση με την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική της κατά την περίοδο 1928-32; Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάς ήταν τότε, όπως και τώρα, μία μικρή χώρα, η εξωτερική συμπεριφορά της οποίας ασκούσε ασήμαντη επίδραση πάνω στο διεθνές σύστημα, στους πρωταγωνιστές και τα κύρια προβλήματά του.

Είναι η ακόλουθη σειρά λόγων, κατά την άποψή μας, που κάνει ενδιαφέρουσα την μελέτη των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδος. Πρώτος είναι η γεωπολιτική της θέση. Η Ελλάς είναι μέρος ενός συστήματος κρατών που περιλαμβάνει πέντε γειτονικά έθνη με ανάλογο μέγεθος και δύναμη. Αν τα ιταλικά κράτη της Αναγέννησης και η ευρωπαϊκή σκηνή του 18ου καί 19ου αιώνα αποτελούν τα τυπικά παραδείγματα, τα Βαλκάνια της μεσοπολεμικής περιόδου είναι η πλησιέστερη δυνατή προσέγγιση της "κλασσικής" ισορροπίας δυνάμεων. Όλοι οι πρωταγωνιστές έπρεπε να παρακολουθούν με συνεχή επαγρύπνηση ο ένας τον άλλο και να προσαρμόζουν την πολιτική τους στις κινήσεις των υπολοίπων. Οι λαοί των Βαλκανίων, εκτός από έλλογοι ανταγωνιστές με συγκεκριμένα συμφέροντα, ήταν επίσης και κληρονόμοι μακρών ιστορικών παραδόσεων. Αυτό εξηγεί την εχθρότητα και τις προκαταλήψεις του ενός κατά του άλλου, που είχαν σημαδέψει την μνήμη των λαών. Έτσι, στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής τους, έπρεπε να λάβουν υπ` όψιν και συναισθηματικές μεταβλητές. Κατά συνέπεια, το βαλκανικό πλαίσιο μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε όχι μόνον τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις στο εσωτερικό ενός δεδομένου συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί σ` αυτό η επιβίωση παλαιών αισθημάτων και απόψεων. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Κώστας Α. Καραμανλής

Κώστας Α. Καραμανλής (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1956. Φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ. Είναι μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και ισόβιο μέλος - σύμβουλος του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής". Το διάστημα 1974-1979 υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (Ο.Ν.ΝΕ.Δ) και εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το 1986 ανέλαβε πρόεδρος της ειρηνιστικής κίνησης ΚΙΠΕΑ και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης "Ευρώπη ʽ92". Από το 1984 έως το 1989 άσκησε τη δικηγορία και παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Αʼ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Το 1994 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου του 1997, εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος, από το 4ο Συνέδριο. Το Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θέση στην οποία επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2002. Τον Ιούνιο του 2002, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενώσεως. Το 2001 ορίστηκε από το Ε.Λ.Κ. επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια. Το 2003, το ΕΛΚ, αναγνωρίζοντας το έργο του, τον όρισε Πρόεδρο του Forum για την ΝΑ Ευρώπη. Στις 7 Μαρτίου του 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών επί συνόλου 300. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Είναι νυμφευμένος με τη Νατάσα Παζαϊτη και πατέρας ενός γιου και μιας κόρης, διδύμων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Χατζηεμμανουήλ (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.746 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση