Ο κύβος ερρίφθη. Ο Ιταλός αρχιμουσικός Attilio Ruggero Campanile αποφάσισε να φύγει από τη Λάρισα και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην Τρίπολη. Λαμβάνοντας, ωστόσο, αυτή την απόφαση, είναι σίγουρο ότι δε γνώριζε πόσο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε στη μουσική ζωή της Τρίπολης ούτε πόσο σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η πόλη στη δική του ζωή.
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τους αρχιμουσικούς που κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης εποχής περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σαν νομάδες περιερχόμενοι την ελληνική επικράτεια. Ως αποτέλεσμα, παρακολουθούμε τη δημιουργία δικτύων, τα οποία οδήγησαν στη μεταλαμπάδευση μουσικών πρακτικών και εμπειριών στην Ελλάδα, παρότι αυτό δεν είναι σίγουρο ότι ανήκε στις προθέσεις των φορέων αυτής της κληρονομιάς. Γι’ αυτό και είναι ελκυστικό να ακολουθήσουμε, σαν μίτο της Αριάδνης, όσες πτυχές της ζωής του Attilio Ruggero Campanile είναι γνωστές, φωτίζοντας παράλληλα σημεία της ιστορίας της Ελλάδας, και ειδικότερα της Τρίπολης, και συμπληρώνοντας κομμάτια στο παζλ της μουσικής της ζωής.
Μάτα Κοτσιώνη (Συγγραφέας)
Η Μάτα Κοτσιώνη γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Τρίπολη. Είναι πτυχιούχος και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών∙ επίσης, κάτοχος του διπλώματος πιάνου και των πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας.
Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης. Ως πιανίστα λαμβάνει μέρος σε συναυλίες και σε μουσικές παραστάσεις, τις οποίες ενίοτε δημιουργεί.
(Πηγή: "Εκδόσεις Δρόμων", 2024)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα