Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604122585
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα παλιά τα χρόνια, τότε που η Γαλλία είχε ακόμα βασιλιάδες και μαρκήσιους και βαρόνους κι αριστοκράτες στραφταλιστούς, ζούσε στο Παρίσι. . . ένας νεαρός δικηγόρος, που είχε πάθος με το θέατρο. Τρελαινότανε ο Μολιέρος για τους θεατρίνους και τις θεατρίνες κι όλο ιστορίες έπλεκε με το μυαλό του για να τις παίζουν στη σκηνή. Κι επειδή ήτανε άνθρωπος ξύπνιος κι αστείος οι πιο πολλές του ιστορίες έκαναν τον κόσμο να γελάει μέχρι δακρύων. Και τότε και τώρα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο βιβλιοπωλείο "Χνάρι", επί της οδού Κιάφας, για να αφοσιωθεί, στη συνέχεια, στη συγγραφή και τη μετάφραση βιβλίων. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μεταξύ 2000-2004.
Ο Μολιέρος (κατά κόσμον Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν) γεννήθηκε το 1622 στο Παρίσι. Ακολούθησε το δρόμο του θεάτρου αφήνοντας το σίγουρο μέλλον της δουλειάς του πατέρα του, ο οποίος κατείχε τη μόνιμη θέση του «ταπετσιέρη του βασιλιά». Το 1643 ίδρυσε μαζί με τη Madeleine Béjart το θίασο Illustre Théâtre, που στην αρχή δεν είχε επιτυχία. Αντιθέτως, άφησε στον Μολιέρο χρέη, εξαιτίας των οποίων και φυλακίστηκε. Την περίοδο 1645-1658 ο θίασος περιοδεύει στην επαρχία. Οι παραστάσεις δίνονται σε πλατείες και σε πύργους ευγενών. Παίζουν κυρίως τραγωδίες, αλλά, την ίδια εποχή, ο Μολιέρος αρχίζει να γράφει σύντομες, μονόπρακτες φάρσες, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Η επιτυχία ήρθε αβίαστα. Με τον αέρα της επιτυχίας αυτής επιστρέφει στο Παρίσι. Στο εξής βρίσκει το δρόμο του μέσα από την κωμωδία. Το 1658, με διαταγή του βασιλιά, παραχωρείται στο θίασο του Μολιέρου το θέατρο Petit-Bourbon. Στην αρχή το «φυσικό παίξιμο» του Μολιέρου ξενίζει το παρισινό κοινό, που είναι εθισμένο στις συμβάσεις και στη ρητορεία. Στη συνέχεια όμως η επιτυχία είναι τεράστια και το 1668 του παραχωρείται το θέατρο Palais-Royal, όπου στο εξής θα παιχτούν όλα τα έργα του. Η προστασία του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς κάποια έργα του προκάλεσαν θυελλώδη κριτική. Πέθανε το 1673, αφού έπαιξε για τελευταία φορά στην παράσταση του έργου Ο κατά φαντασίαν ασθενής τον ομώνυμο ρόλο. Τα σημαντικότερα έργα του: Οι κομψεπίκομψες, (Les Précieuses ridicules, 1659), Σχολείο των γυναικών (1662), Η κριτική του Σχολείου των γυναικών (1663), Ο αυτοσχεδιασμός των Βερσαλλιών (1663), Δον Ζουάν (1665), Ο μισάνθρωπος (1666), Ζώρζ Νταντέν (1668), Ο φιλάργυρος (1668), Ταρτούφος (1669), Ο αρχοντοχωριάτης (1670), Οι σοφολογιότατες (1672), Ο κατά φαντασίαν ασθενής (1673).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Παϊσίου είναι γραφίστρια-εικονογράφος. Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Φοίτησε στον Α.Κ.Τ.Ο. από όπου πήρε το Diploma of Higher Education in Graphic Design με άριστα, καθώς και το Bachelor of Arts Honours. Έχει ασχοληθεί κυρίως με εικονογράφηση εντύπων-αφισών αλλά και βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φιλανθρωπικού σκοπού, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με τα παιδικά χωρία S.O.S. Από το 2000 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολούμενη κυρίως με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.