Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604770328
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πρώτη φορά παραδίδεται στο ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό πλήρες, άνευ περικοπών και με τα χαρακτικά του G. Dore το μνημειώδες `Χριστιανικό έπος` του Τζων Μίλτων (1608-1674), που τον ανέδειξε έναν `Όμηρο` της Αγγλίας. Άξιος συνεχιστής των μεγάλων εποποιιών του παρελθόντος, ο Μίλτων μας εισάγει σ` έναν περιπετειώδη κόσμο συγκρούσεων και αναταραχών κοσμοϊστορικής σημασίας, μένοντας πιστός στην Αγιογραφική θεμελίωσή τους, αλλά και αρυόμενος πληθώρα υλικού από απόκρυφες πηγές που είχε στη διάθεσή του. Βαθύτατες και διαφωτιστικές είναι και οι εσωτερικές, ψυχολογικές συγκρούσεις των ηρώων του.(. . .) Μένοντας πιστοί στο μεικτό γλωσσικό ιδίωμα της μεγαλοφυΐας του Μίλτων, παραδίδουμε το έργο σε γλώσσα που θα σκανδαλίσει ορισμένους, αλλά που ως πολιτικός στίχος (15σύλλαβος) φιλοδοξεί να την καταστήσει, ως έχει, κτήμα των πολλών. Έρρωσθε!
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γκυστάβ Ντορέ (Στρασβούργο, 1832 - Παρίσι, 1883) ήταν Γάλλος εικαστικός, εικονογράφος και χαράκτης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών στη σατιρική εφημερίδα "Le Journal pour rire". Στη συνέχεια διακρίθηκε σε διαγωνισμούς εικονογράφησης για εκδόσεις βιβλίων των Ραμπελαί, Μπαλζάκ, Μίλτονα και Δάντη. Το 1853 τού ζητήθηκε να εικονογραφήσει τα έργα του Μπάιρον και στη συνέχεια μια έκδοση της Βίβλου. Το 1856 εικονογράφησε τον "Θρύλο του περιπλανώμενου Ιουδαίου" για ένα σύντομο ποίημα του Πιερ-Ζαν ντε Ρανζέ, εμπνευσμένο από μυθιστόρημα του Οζέν Συ. Τη δεκαετία του 1860 εικονογράφησε τη γαλλική έκδοση του "Δον Κιχώτη". Οι εικονογραφήσεις του ήρωα του Θερβάντες και του ακολούθου του, Σάντσο Πάντσα, έγιναν τόσο διάσημες ώστε επηρέασαν αναγνώστες, καλλιτέχνες, καθώς και θεατρικούς ή κινηματογραφικούς σκηνοθέτες ως προς την όψη των δύο χαρακτήρων. Οι εικονογραφήσεις του της αγγλικής Βίβλου, το 1866, οδήγησαν την επόμενη χρονιά σε μια μεγάλη έκθεσή του στο Λονδίνο. Αυτή οδήγησε στην ίδρυση της Dore Gallery, στη Bond Street. Το 1869, ο Μπλανσάρ Τζέρολντ του πρότεινε να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο της πόλης του Λονδίνου. O Ντορέ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους εκδότες Grant & Co έναντι ενός υπέρογκου ποσού για την εποχή (£10,000 ανά έτος), με την υποχρέωση της παραμονής του επί τρεις μήνες κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά που έκανε γι΄ αυτό το έργο ανήκουν στα σημαντικότερα έργα του. Το βιβλίο "London: A Pilgrimage", με 180 χαρακτικά του, εκδόθηκε τελικά το 1872 και είχε μεγάλη εμπορική απήχηση, αλλά συγκέντρωσε αρνητικές κριτικές στα έντυπα της εποχής. Ορισμένες από αυτές στράφηκαν στο γεγονός ότι ο Ντορέ φαινόταν "να εστιάζει στη φτώχεια ορισμένων τμημάτων του Λονδίνου". Το "The Art Journal" τον κατηγόρησε ότι ότι "περισσότερο επινοούσε παρά απεικόνιζε". Η εφημερίδα "Westminster Review" έγραψε ότι ο Ντορέ μας δίνει σκίτσα με κοινότυπα και εκχυδαϊσμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Παρά τις αρνητικές κριτικές, ο Ντορέ έλαβε αναθέσεις και από άλλους Βρετανούς εκδότες. Η ύστερη περίοδός του περιλαμβάνει εικονογραφήσεις έργων του Τόμας Χουντ, της "Μπαλλάντας του γέρου ναυτικού" του Σ.Τ. Κόουλριτζ, του "Χαμένου παράδεισου" του Μίλτον, των "Ειδυλλίων του βασιλιά" του Τέννυσον, του "Κορακιού" του Ε. Ά. Πόε, της "Θείας Κωμωδίας" του Δάντη και συνεργασία με την εφημερίδα "The Illustrated London News". Η προσωπική ζωή του Ντορέ ήταν μονήρης: συνέχισε να ζει με τη μητέρα του στο Παρίσι και να εικονογραφεί βιβλία ως το θάνατό του, μετά από σύντομη ασθένεια, στις 23 Ιανουαρίου 1883, σε ηλικία 51 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο Περ Λασέζ του Παρισιού.
Ο Αθανάσιος Δ. Οικονόμου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Κολλέγιο Deree και αγγλική φιλολογία και επιστήμες του ανθρώπου στο Εθνικό Καποδιστριακό. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής.
Εργογραφία:
- "Μετά-Ποίηση: Διατριβή αισθητικής μικρογνωσίας". Ιδιωτική Έκδοση, 1991
- "Πεντάτευχος η ποιητική". Ιδιωτική Έκδοση, 2000
Μεταφράσεις:
-"Το κοράκι", Edgar Allan Poe, "Οδός Πανός", 1998
- "Μάνφρεντ", George Lord Byron, "Οδός Πανός", 2006
- "Ο απολεσθείς παράδεισος", John Milton, "Οδός Πανός", 2010
κ.ά.
Ο Μίλτωνας, ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους λογοτέχνες, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Δεκεμβρίου του 1608. Παρʼ όλο που έχασε το φως του σε μικρή ηλικία, τον χαρακτήριζε μια μεγάλη ικανότητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στη μελέτη των Ελλήνων και Λατίνων κλασικών. Τους πρώτους στίχους του αποπειράθηκε να τους γράψει ενώ ήταν ακόμη μαθητής στο σχολείο του Αγίου Παύλου. Φοίτησε στο Christʼs College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τα σπουδαιότερα έργα του είναι: "Χαμένος παράδεισος", "Λυκίδα", "Ξανακερδισμένος παράδεισος" και "Σαμψών αγωνιστής". Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση τραγουδιών. Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 1674.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα