Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604699124
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη και ερμηνεία ενός ιστορικού γεγονότος όπως ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος αποτελεί δύσκολο, "ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Οι "αναγνώσεις" της Ιστορίας είναι πάντοτε περισσότερες από μία και οι μαρτυρίες μιας τόσο ταραγμένης περιόδου, με έντονη πολιτικοκοινωνική χροιά, δεν είναι απαλλαγμένες σχεδόν ποτέ από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο "Αντισυμμοριακός Αγώνας 1945-1949" είναι μια λεπτομερής επισκόπηση των γεγονότων που συνέθεσαν το "παζλ" της περιόδου του Εμφυλίου.
Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, διακεκριμένος στρατιωτικός, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Στρατού και συγγραφέας, παρουσιάζει συνοπτικά την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση της εποχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύει τις πολεμικές και πολιτικές εξελίξεις, κρίνει και επικρίνει πρόσωπα και καταστάσεις στη χώρα και στο στράτευμα. Πέρα και πάνω απ` όλα, όμως, το βιβλίο του συνιστά έναν "καθρέφτη" των πολιτικών και κοινωνικών ιδεών, των αντιλήψεων και της οπτικής των νικητών για τα αίτια, τις αφορμές και την εξέλιξη της σύρραξης.
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".
Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στους Δελφούς το 1898 και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Άμφισσα, το 1916. Αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων και έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου και τραυματίστηκε. Το 1928 αποφοίτησε από την Ανώτερη Ακαδημία Πολέμου και μέχρι το 1940 υπηρέτησε ως επιτελικός σε μεγάλες μονάδες. Το 1940, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, διακρίθηκε ως επιτελάρχης της μεραρχίας του. Την περίοδο της Κατοχής ανήκε στην οργάνωση του Ναπολέοντα Ζέρβα και μετά την Απελευθέρωση, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, υπήρξε διοικητής μεγάλων μονάδων, έως και της 8ης Μεραρχίας. Το 1952 χρημάτισε διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου.
Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος τιμήθηκε με πολλά χρυσά αριστεία ανδρείας, ενώ ως συγγραφέας, έγραψε περισσότερα από δεκαπέντε βιβλία. Πέθανε στις 11 Μαρτίου 1968.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα