Άμεσα διαθέσιμο
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Αν υπάρχει κάποια πατρίδα μου, αυτή δεν είναι ένα κράτος, και το κράτος του οποίου τυγχάνω πολίτης δεν είναι πατρίδα μου. Όταν στο ερώτημα "τι εθνικότητας είμαι" απαντώ χωρίς δισταγμό "είμαι Γερμανός", κάνω ολοφάνερη την επιλογή μου, όχι για κάποιο κράτος, αλλά για την υπαγωγή μου σ΄ έναν λαό που δεν έχει πια κρατική ταυτότητα. Ταυτόχρονα όμως ισχυρίζομαι μ΄ αυτόν τον τρόπο ότι η εθνική μου ταυτότητα δεν είναι εξαρτημένη από την υπηκοότητα σε κάποιο από τα δύο γερμανικά κράτη". Ο Πέτερ Σνάιντερ έχει εκδόσει πολλά και ποικίλα έργα, λογοτεχνικά και μη, μέσα στα οποία αντανακλώνται οι αναζητήσεις, τα όνειρα και οι απογοητεύσεις μιας ολόκληρης γενιάς νέων Γερμανών που μεγάλωσαν στην πνιγηρή πραγματικότητα του Τείχους, στην πολιτική παράκρουση ενός διχασμένου έθνους. "Ο άνθρωπος που δρασκέλιζε το Τείχος" (1982), το πρώτο βιβλίο του που μεταφράζεται στα ελληνικά, αφηγείται αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα: το Τείχος που διασχίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη δημόσια και την ιδιωτική, και που αναπόφευκτα εσωτερικεύεται, γίνεται όρος σκέψης και αίσθησης, τόσο που οι εκατέρωθεν κάτοικοι παύουν να το "βλέπουν". Εικόνες, αφηγήσεις, ανέκδοτα και φήμες, προσωπικές εξιστορήσεις και θραύσματα πολιτικής ιστορίας, διάλογοι και εκμυστηρεύσεις, εναρμονίζονται σ΄ ένα ζωηρό ψηφιδωτό, όπου το χιούμορ εναλλάσσεται με το πάθος, η λεπτομερής παρατήρηση με τη συγκίνηση. Όπως έγραφε ο σκηνοθέτης Werner Herzog στον Spiegel, "ο τρόπος με τον οποίο ο Πέτερ Σνάιντερ περιγράφει, κι απ΄ τις δύο μεριές, το Τείχος του Βερολίνου - καθώς επίσης και το Τείχος μέσα στα κεφάλια μας - είναι οριστικός: καθιστά κάθε άλλη περιγραφή στο εξής περιττή. Με την περιγραφή αυτή, θα λέγαμε, το ίδιο το Τείχος δεν υφίσταται πια".
Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Pierce College. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Φιλοσοφία από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε επί διετία στα Κρατικά Βαυαρικά Μουσεία. Από το 1984 εργάζεται ως Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη. Αντικείμενο έρευνάς της είναι η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, τα σχέδια και η φωτογραφία στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει εκδώσει φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη και κατάλογο με τα χαρακτικά της Εθνικής Πινακοθήκης, στα οποία πρέπει να προστεθεί και η έρευνά της για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Συνεργάστηκε σε ελληνικά και γερμανικά λεξικά τέχνης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ άλλων: "Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη Νεώτερη Ελλάδά" σε συνεργασία με βαυαρικά και ελληνικά κρατικά μουσεία, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και το Ναύπλιο καθώς και στην Κύπρο. Διετέλεσε καλλιτεχνική διεθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδάς "Εθνικές Ταυτότητες - Διεθνείς Πρωτοπορίες" υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Association International des Critiques d΄Art - ΕΛΛΑΣ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.
Ο Πέτερ Σνάιντερ γεννήθηκε το 1940 στο Λύμπεκ και μεγάλωσε στο Γκράιναου και το Φράιμπουργκ. Ζει από το 1961 στο Δυτικό Βερολίνο. Δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και παραγωγικός συγγραφέας ο Σνάιντερ έχει γράψει μυθιστορήματα, άρθρα στο "Koursbuch", σενάρια τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικά έργα, καθώς και το σενάριο της ταινίας "Μesserim Kopf" ("Μαχαίρι στο κεφάλι", 1979).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα