Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9789602356340
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του 20ου αιώνα διατυπώνει στο βιβλίο αυτό μια γενική θεωρία για την γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού: ο πολιτισμός γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει, και οι διάφορες πολιτισμικές μορφές, από το δίκαιο και την φιλοσοφία ώς την ποίηση και την τέχνη, μπορούν να κατανοηθούν ως εκδηλώσεις ή μεταμορφώσεις της θεμελιώδους ορμής προς το παιχνίδι. Μέσα από το πρίσμα τούτο αναλύεται πλήθος ιστορικού, εθνολογικού και φιλολογικού υλικού, ενώ συνάμα διανοίγονται προοπτικές για την βαθύτερη σύλληψη της πορείας και της εξέλιξης του πολιτισμού στο σύνολό του.
Περιέχονται οι ενότητες:
- Η φύση και η σημασία του παιχνιδιού ως πολιτισμικού φαινομένου
- Η έννοια του παιχνιδιού όπως εκφράζεται στη γλώσσα
- Το παιχνίδι και ο αγώνας ως εκπολιτιστικές λειτουργίες
- Παιχνίδι και δίκαιο
- Παιχνίδι και πόλεμος
- Παιχνίδι και γνώση
- Παιχνίδι και ποίηση
- Τα στοιχεία της μυθοποίησης
- Μορφές παιχνιδιού στη φιλοσοφία
- Μορφές παιχνιδιού στην τέχνη
- Ο δυτικός πολιτισμός υπό το πρίσμα του παιχνιδιού
- Το στοιχείο του παιχνιδιού στον σύγχρονο πολιτισμό
Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Για το έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Διηύθυνε τη "Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Γνώση και τη σειρά "Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" των εκδόσεων Νεφέλη. Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη" 1983, "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα" 1984, "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός" Ι-ΙΙ 1987, "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός" 1988, "Ισχύς και απόφαση" 1991, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού" 1991, "Πλανητική πολιτική μετά το ψυχρό πόλεμο 1992, "Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία" 1992 κ.ά. Επιπλέον έχει γράψει πολλά βιβλία στη γερμανική γλώσσα.
Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".
Ο Johan Huizinga γεννήθηκε το 1872 στο Groningen της Ολλανδίας, όπου σπούδασε ανατολικές γλώσσες και δίδαξε ολλανδική ιστορία. Το 1915 έγινε καθηγητής στην έδρα γενικής ιστορίας στο Leyden. Το 1942 κλείστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Μετά την απόλυσή του τού απαγορεύτηκε η επάνοδός του στο Leyden· πέθανε εκτοπισμένος τον Φεβρουάριο του 1945.
Κυριότερα έργα του: "Herbst des Mittelalters" (1919), "Erasmus" (1924), "Hollandische Kultur des 17. Jahrhunderts" (1933), "Im Schatten von morgen" (1935).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα