Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603434689
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(. . .) Ο αναλφαβητισμός αποτελεί πρόβλημα το οποίο στο κατώφλι του 2.000 στιγματίζει σημαντικό αριθμό ατόμων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι η πολυδιάστατη φύση του προβλήματος, η ανθεκτικότητά του στο χρόνο και το ανεξερεύνητο του χώρου ανέδειξαν την αναγκαιότητα μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης του θέματος αυτού, με στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικότατο κενό της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Η οπτική της μελέτης αυτής είναι κατά βάση ιστορική, αφού παρακολουθεί, καταγράφει και ερμηνεύει διαχρονικά το πρόβλημα στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως εμπεριέχει και μια συγκριτική διάσταση. Η μονογραφία έχει την αφετηρία της σε έναν προβληματισμό εκπαιδευτικής πολιτικής, εντάσσεται όμως συγχρόνως στο χώρο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, εφόσον ο αναλφαβητισμός αποτελεί μία διευρυμένη έννοια που άπτεται τόσο της σχολικής παιδαγωγικής όσο και της εκπαίδευσης ενηλίκων. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).
Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.
Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.